Yann Vadin är den 9e generation som odlar druvor. Familjens 7 hektar vinmark ligger utspridda i 7 byar; Aÿ, Damery, Hautvillers, Pourcy, Venteuil, Château-Thierry & familjens hemstad Cumières där även vineriet ligger. Yann är uppvuxen med vin så för honom var det självklart att ta över familjens egendom. Efter studierna på lycée viticole i Avize arbetade han på vingårdar i Bordeaux, Bourgogne & i Australien innan han återvände till familjeegendomen år 2012. Ända sen start har han haft fria händer att forma och utföra sin egen vision. Yann skapar viner som är både typiska för Champagne & högst personliga.

Yanns pappa slutade använda herbicider för över 20 år sedan och nu under konvertering till ekologisk certifierat jordbruk. Som en del av detta arbetet använder de sig bland annat av häst i vingården.

Viner

Renaissance Blanc de Noir Extra Brut

Druvsort

100 % Pinot Meunier

Om Vinet

Vallée de la Marne. Druvorna kommer från familjens hemstad Cumières. 100-180 möh, syd och syd-öst sluttningar. Upp till 70-åriga stockar. Jordmånen består av kalksten och lera.
Manuell skörd, 50 hl/ha. Jäsning sker spontant, enbart med den naturliga jästen i ståltank. Ingen malolaktisk jäsning. Efter en andra jäsning på flaska vilar det två är på jästfällningen innan degogering. 3 g dosage tillsätts och champagnen får vila ytligare 8 månader innan bubblet släpps på markanden.

Renaissance: är den första champagnen han gjorde. Nuvarande cuvée består av80 % årgång 2015 samt 20 % årgång 2016.

Intuition Extra Brut

Druvsort

100 % Pinot Meunier

Om Vinet

40 % Chardonnay: från lieu-dit ’Jean de Large’ i byn Hautvilliers. Här hittar vi krita i jordmånen.
30 % Pinot Noir: från lieu-dit ’Bois des Jots’ i byn Cumières. Jordmånen består av lera & kalksten.
30 % Pinot Meunier: från lieu-dit ’Les Républiques’ och ’Terre des Moines’ i byn Champillon. Lera och siltjord. Alla vingårdarna är planterade 1984. 100-180 möh, syd-väst sluttningar.

Manuell skörd, 30 hl/ha. Jäsning sker spontant, enbart med den naturliga jästen i ståltank och en liten del på ekfat. Ingen malolaktisk jäsning. Efter en andra jäsning på flaska vilar det fyra är på jästfällningen innan degogering. 2 g dosage tillsätts och champagnen får vila ytligare 8 månader innan bubblet släpps på marknaden.

Intuition: Nuvarande cuvée består av80 % från årgång 2014 och 20 % från årgång 2013.

Bois de Jots Zero Dosage 2015

Druvsort

100 % Pinot Meunier

Om Vinet

Vallée de la Marne. Druvorna kommer från lieu-dit ’Bois des Jots’familjens hemstad Cumières.
Vingården är planterad 1984. Jordmånen består av kalksten och lera. Manuell skörd, 30 hl/ha. Jäsning sker spontant, enbart med den naturliga jästen på ca 65 % neutrala ekfat och resterande i ståltank. Ingen malolaktisk jäsning. Efter en andra jäsning på flaska vilar det fyra år på jästfällningen innan degogering. Det tillsätts ingen dosage (= zero dosage) och champagnen får sen vila ytligare 8 månader innan bubblet släpps på marknaden.  

Ovalie 2012 Zero Dosage

Druvsort

50 % Chardonnay & 50 % Pinot Noir

Om Vinet

Vallée de la Marne. Chardonnay kommer från vingården ’Chêne la Butte’ och Pinot Noir från ’Bois des Jots’, båda från familjens hemstad Cumières. 100-180 möh, syd och nord-väst vända vingårdar. Rankorna är planterade 1984. Jordmånen består av sand, silt och kalksten.
Manuell skörd, 30 hl/ha. Jäsning sker spontant, enbart med den naturliga jästen på betongägg. Malolaktisk jäsning genomförs. Efter en andra jäsning på flaska vilar det fyra år på jästfällningen innan degogering. Det tillsätts ingen dosage (= zero dosage) och champagnen får sen vila ytligare 8 månader innan bubblet släpps på markanden.

Carac-terre 2012 Zero Dosage

Druvsort

100 % Chardonnay

Om Vinet

Vallée de la Marne. Druvorna kommer från två olika vingårdar Premier Cru Hautvilliers; ’Les Terres Jean Large’ och ’Basses Monteculelle’. 100-180 möh sydöstsluttningar.

Rankorna är planterade 1984. Jordmånen består av kalksten, silt och lera. Manuell skörd, 30 hl/ha. Jäsning sker spontant, enbart med den naturliga jästen under ca 3 veckor på en blandning av ståltank och ekfat. Ingen malolaktisk jäsning. Efter en andra jäsning på flaska vilar det fem år på jästfällningen innan degogering. Det tillsätts ingen dosage (= zero dosage) och champagnen får sen vila ytligare 8 månader innan bubblet släpps på marknaden.