Monique köpte vingården redan 1981 och har arbetat lutte raisonnée från början. 2001 kom Tessa in i bilden och deras samarbete tog fart. Idag är det Tessa tillsammans med sin mor Monique som gör vinerna. Under 2000-talet gick deras fokus även mer åt hållbart arbete i vingården och de började så småningom konvertera vingårdarna och arbeta med biodynamiska principer. Certifierad från 2009.
Idag har de 11 har odlad vinmark, mestadels Chenin Blanc och ca 1 ha Cabernet Franc och Carbernet Sauvignon. För Tessa är det väldigt viktigt att de vita vinerna görs helt torra utan någon form av botrytisangrepp (när de en sällan gång i vissa år gör sina halvtorra viner är givetvis lite botrytis önskvärt). De gör riktigt snygga, mineraldrivna och vibrerande viner med klassisk känsla och har verkligen etablerat sig i vinvärlden bland toppkrogar, såväl som coola vinbarer.

Viner

Savennières- Roche Aux Moines 2015

Druvsort

100 % Chenin Blanc

Om Vinet

Manuell skörd i 5-6 omgångar för att endast plocka perfekt mogna druvor. Skördeuttagen är låga enligt lag, max 30 l/ha, och oftast lägre än så hos Dom Aux Moines. Vinet jäser på ståltank och får sedan vila på både tank och en blandning av 220 och 400 liter använda fat. Tessa föredrar neutrala till lätt rostade fat. De vita vinerna buteljeras under våren året efter skörd.

Druvorna kommer från de högst belägna syd & sydvästvända vingårdarna i Roche Aux Moines med utsikt över Loirefloden. Jordmånen består av mestadels lera och skiffer. Ekologiska och biodynamiska metoder helt utan systematiska bekämpningsmedel.

Savennières- Roche Aux Moines 1999

Druvsort

100 % Chenin Blanc

Om Vinet

Manuell skörd i 5-6 omgångar för att endast plocka perfekt mogna druvor. Skördeuttagen är låga enligt lag, max 30 l/ha, och oftast lägre än så hos Dom Aux Moines. Vinet jäser på ståltank och får sedan vila på både tank och en blandning av 220 och 400 liter använda fat.

Druvorna kommer från de högst belägna syd & sydvästvända vingårdarna i Roche Aux Moines med utsikt över Loirefloden. Jordmånen består av mestadels lera och skiffer. Ekologiska och biodynamiska metoder helt utan systematiska bekämpningsmedel.

1999 är ett varmare år om man jämför med 1998, vilket bidrog till rik växtlighet och hög mognad. Det var därför extra viktigt att beskära noga för att behålla koncentration och mineralitet i vinerna. För dem som valde kvalitet framför kvantitet har verkligen fått utdelning nu i efterhand och skapat viner värd att lagras länge. Moniques vin är absolut ett exempel på det!

Savennières- Roche Aux Moines 1998

Druvsort

100 % Chenin Blanc

Om Vinet

Manuell skörd i 5-6 omgångar för att endast plocka perfekt mogna druvor. Skördeuttagen är låga enligt lag, max 30 l/ha, och oftast lägre än så hos Dom Aux Moines. Vinet jäser på ståltank och får sedan vila på både tank och en blandning av 220 och 400 liter använda fat.

Druvorna kommer från de högst belägna syd & sydvästvända vingårdarna i Roche Aux Moines med utsikt över Loirefloden. Jordmånen består av mestadels lera och skiffer. Ekologiska och biodynamiska metoder helt utan systematiska bekämpningsmedel.

1998 är en svalare årgång med en del regn på hösten. Turligt nog kom det mesta efter att druvorna hade uppnått fenolisk mognad. Detta är en typisk årgång där de bästa producenterna som arbetar med kvalitet hela vägen står ut från övriga.

Anjou Rouge Village 2016

Druvsort

70 % Cabernet Franc & 30 % Cabernet Sauvignon

Om Vinet

Handskördad (såklart!) och även avstjälkat för hand för i små korgar att undvika för tydliga vegetala toner och hårda tanniner. Vidare går druvorna i pressen där första delen, den s.k. självavrunda juicen jäser separat från press-juicen. Istället för punsch-downs väljer Tessa att göra försiktigt pump-overs eftersom hon vill åt de mjuka kvaliteterna i vinet. Efter jäsningen görs en blend av dessa två och balansen är A och O för slutresultatet.

Gamla 70-åringa rankor som växer precis framför deras huvudentré. Jordmånen består av mestadels lera och skiffer. Ekologiska och biodynamiska metoder helt utan systematiska bekämpningsmedel.