Julien Mareschal är precis som många av de unga vinmakarna i Jura inte från en bakgrund inom vinodling.  Julien kom till Jura efter att ha studerat agronomi och sen vidare oenology i Dijon, som 23 åring från en jordbruksfamilj. Idag har han ca 5 hektar planterad med de klassiska juradruvorna i och runt Pupillin. Rankorna är mellan 7 och 77 år gamla och dessa hittar vi på de högst belänga sluttningarna i Jura, ca 550 möh. Han använder sig av ekologiska och biodynamiska metoder (AB-certifierad) och i källaren används inga tillsatser.

Viner

Terre du Lias 2016

Druvsort

100 % Chardonnay

Om Vinet

Manuell skörd i små korgar. Hälften avstjälkas och resterande hela klasar. Naturlig jäsning i använda 600-liters (3-5 år gamla) och får sen ligga kvar och vila på sin jästfällning i 12 månader innan vinet buteljeras. Druvorna kommer från en brant sydvästvänd sluttning i Pupillin. Jordmånen består av kalklera och märgel. Ekologiska och biodynamiska metoder helt utan systematiska bekämpningsmedel.

La Marcette 2016

Druvsort

100 % Chardonnay

Om Vinet

Manuell skörd i små korgar. Ca 30 % avstjälkas för hand. Naturlig jäsning i använda 600-liters (3 och 6 år gamla) och får sen ligga kvar och vila på sin jästfällning i 12 månader innan vinet buteljeras. Druvorna kommer från en brant västvänd sluttning kring 300 möh i Pupillin. Jordmånen består av röd märgel. Ekologiska och biodynamiska metoder helt utan systematiska bekämpningsmedel.

 

Naturé Foudre à Canon 2015

Druvsort

100 % Savagnin

Om Vinet

Manuell skörd i små korgar. Hälften avstjälkas för hand. Naturlig jäsning i använda 1500-liters fat (3 och 6 år gamla) och får sen ligga kvar och vila på sin jästfällning i 12 månader innan vinet buteljeras. Druvorna kommer från en brant västvänd sluttning kring 350-450 möh i Arbois-Pupillin. Jordmånen består av skiffer och grå-blå märgel. Ekologiska och biodynamiska metoder helt utan systematiska bekämpningsmedel.

Vin jaune 2009

Druvsort

100 % Savagnin

Om Vinet

Manuell skörd i små korgar. Direkt pressning och juicen pumpas därefter till gamla ekfat där jäsningen börjar utan tillsättning av jäst. Faten har sedan jäst under lång tid i deras kalla källare utan att toppas upp, vilket gett ett lager av skyddande flor på ytan av vinet. Efter ca 6,5 års lagring (enligt lag) buteljerades det sedan utan klarning, filtrering eller tillsättning av SO2. Deras Vin Jaune (= gult vin) görs av utvalda druvor från olika vingårdslägen. Ekologiska och biodynamiska metoder helt utan systematiska bekämpningsmedel.

 

Côte du Feule 2016

Druvsort

100 % Ploussard (samma druva som Poulsard men just från området Pupillin väljer man att kalla den för Ploussard).

Om Vinet

Druvorna kommer från en sydsluttning ca 300 möh i Pupillin. Jordmånen består av djup grå märgel. Ekologiska och biodynamiska metoder helt utan systematiska bekämpningsmedel. Manuell skörd i små korgar. 100 % avstjälkat för hand. Naturlig jäsning, semi-carbonique, under 20 dagar innan vinet pressas och får vila i 10 månader i använda 1300-liters fat.

Sous la Roche 2016

Druvsort

100 % Pinot Noir

Om Vinet

Druvorna kommer från en sydvästsluttning ca 500 möh i Arbois-Pupillin. Jordmånen består av kalklera och grå märgel. Ekologiska och biodynamiska metoder helt utan systematiska bekämpningsmedel. Manuell skörd i små korgar. 100 % avstjälkat för hand. Naturlig semi-carbonique jäsning med skalen under 20 dagar. Vinet pressas och får vila i ca 10 månader på använda (3-5-åriga) 228 liters barriquer.