Gérard Gauby är Roussillon. Det är han som satte det på kartan när han tog över familjeegendomen i mitten av 1980-talet. Biodynamisk odling och vinmakning utan tillsatser har varit filosofin sedan dess, även om stilen på vinerna såklart har varierat en del under åren. 1999-2001 var Tom Lubbe vinmakare hos Gauby och vinerna stramade till sig ganska rejält. Sedan 2003 ansvarar Gérards son Lionel för vinmakningen medan hans far fokuserar på jobbet i odlingarna.

Idag förvaltar Gauby nästan 100 hektar, varav vinodling är ca 25 av dessa. Resten är odling av en del spannmål, betesmarker för djuren och en hel del skog, som lokalt kallas garrigue. Odlingarna består främst av mycket gamla stockar, men några vingårdar med Syrah och Mourvèdre planterades för ca 30 år sedan.

Vinmakningen är väldigt försiktig och helt utan tillsatser. De röda vinerna jäses till största delen i hela klasar i betong, med försiktig pigeage med fötterna. Efter pressning jäser de i betong eller ekfat av större format, beroende på vin. De vita vinerna jäser ibland i hela klasar eller pressas direkt. Inga tillsatser används vare sig i form av jäst, enzymer eller justering av druvmusten. Gauby har de senaste åren skaffat ett flertal större foudres från världens främsta fattillverkare Franz Stockinger. De senaste åren har Lionel börjat buteljera de främsta och äldsta vingårdarna separat för att visa på komplexiteten i terroiren i Calce.

Gauby är fortfarande det största namnet i Roussillon och det som ger respekt bland andra odlare. Gérard är lite av gudfadern här nere då han är ansvarig för att den lilla byn utanför Perpignan har lockat till sig många duktiga vinmakare de senaste åren.

Viner

Calcinaires Blanc 2014

Druvsort

50 % Muscat 30 % Chardonnay 20 % Maccabeu

Om Vinet

Direkt pressat, jäst och lagrat i betongtank och stora foudres ca 7 månader innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Calcinaires Rouge 2014

Druvsort

50 % Syrah 25 % Mourvèdre 15 % Grenache 10 % Carignan

Om Vinet

Jäst i hela klasar i betong. Pressat och sen lagrat i samma betongtank 7 månader innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Vielles Vignes Blanc 2013

Druvsort

Grenache Blanc, Grenache Gris och lite Maccabeu samt Carignan Blanc

Om Vinet

Direkt pressat och sen jäst och lagrat i foudres på 2000-liter ca 12 månader innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Vielles Vignes Rouge 2013

Druvsort

Carignan & Grenache

Om Vinet

80-130+ år gamla stockar. Jäst i hela klasar i betong. Pressat och sen lagrat i foudres 7 månader innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Coume Gineste Blanc 2012

Druvsort

Grenache Gris

Om Vinet

+130 år gamla i det mesta oympade stockar. Direkt pressat och sen lagrat i foudres 18 månader innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser.

La Roque Blanc 2013

Druvsort

Muscat d’Alexandrie & Muscat Petit Grains

Om Vinet

100-130 år gamla i det mesta oympade stockar. Avstjälkat och sedan jäst med skalen. Pressat och sen lagrat i foudres 18 månader innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser.

La Foun Rouge 2013

Druvsort

Carignan

Om Vinet

+130 år gamla i det mesta oympade stockar. Jäst i hela klasar. Pressat och sen lagrat i gamla 500-liters fat 18 månader innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser.

La Muntada Rouge 2013

Druvsort

Grenache & Carignan

Om Vinet

+130 år gamla i det mesta oympade stockar. Jäst i hela klasar. Pressat och sen lagrat i foudres 18 månader innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser.