Damien och Coralie Delecheneau, Montlouis-sur-Loire. En familjevingård som nu nått fjärde generationen vinmakare.  Damien studerade oenelogi och vitikultur i Bordeaux, har jobbat på vinerier i Kalifornien & Sydafrika innan han återvände till Loire 2002 för att ta över arbetet på familjevingården.
Sedan 2008 är Coralie, Damiens fru, en del av familjen, företaget & allt som hör därtill.

De har ca 15 hektar planterade med chenin blanc, côt (malbec), gamay, cabernet franc & även en del grolleau. Vinerna är AOC Touraine Amboise & Montlouis sur Loire & ekologiskt certifierad. Damien är en riktig hands-on vinodlare som spenderar otroligt mycket tid ute i vingården. När vi tog en rundtur tillsammans med honon bevittnade vi hans enorma passion & nyfikenhet för allt vad gäller vingårdsarbete; från kloner till beskärning via en levande jordmån.

Damien blev 2016 hedrad som president i Montluis och genom hans brinnande entusiasm för appellationen är han med och utvecklar dess framtid. Han tillsammans med sina kollegor kom upp med den briljanta idéen att använda sig av helikoptrar för att cirkulera varmare luft & på så sätt hålla frosten borta. Istället för att riskera förlusten av kring 70-80% lyckades de 2017 med att rädda hela skörden.

Viner

Rosa, Rosé, Rosam 2017

Druvsort

Grolleau, Côt, Cabernet Franc, Gamay

Om Vinet

Ekologisk odling med en blandning av unga och gamla stockar som. Jordmånen är mager med lera och kalksten.
Direkt pressning. Vinet jäses med den naturliga jästen på tank och buteljeras innan det jäst ut helt. Jäsningen fortsätter därför i flaskan utan tillsättning av jäst eller socker och lagras sedan ca 6 månader på sin jästfällning. Degorgeras och säljs utan klarning eller filtrering med en mycket liten tillsats svavel.

Nouveau Nez 2016

Druvsort

100 % Chenin blanc

Om Vinet

Ekologisk/biodynamisk odling, unga stockar. Jordmånen är mager med lera, silica & kalksten.
Druvorna skördas för hand (såklart!) Vinifieringen är enkel. Ingenting tillsätts och ingenting tas bort. Detta är en sk ’pet-nat’. Det vill säga att druvjuicen börjar jäsa på tank. Innan sockret har jäst ut och musten har ca 14 g socker per liter kvar, åker det halvklara vinet över på flaska för att sedan jäsa klart. Denna process bidrar med fina små och välintegrerade bubblor!

Trinq’âmes 2018

Druvsort

100 % Sauvignon Blanc

Om Vinet

Ekologisk odling med en blandning av unga och gamla stockar. Jordmånen är mager med lera & kalksten.
Druvorna skördas för hand (såklart!). Vinifieringen är enkel. Ingenting tillsätts och ingenting tas bort. Avstjälkning och maceration samt jäsning utan tillsättning av jäst. Jäser i betong- & fiberglastankar. Efter pressning lagras vinet 4-5 månader. Buteljeras utan klarning eller filtrering med en mycket liten tillsats svavel och ligger sedan nån månad innan försäljning.

Clef de Sol blanc 2016

Druvsort

100 % Sauvignon Blanc

Om Vinet

Ekologisk/biodynamisk odling med 80-åriga stockar. Jordmånen är mager med lera & kalksten.
Druvorna skördas för hand (såklart!) i sk ’tri’, det vill säga i flera omgångar för att endast plocka de perfekt mogna druvorna. Vinifieringen är enkel. Ingenting tillsätts och ingenting tas bort. Druvorna avstjälkas för att sedan pressas, jäsa och lagras på använda ekfat under ca 12 månader. Buteljeras utan klarning eller filtrering med en mycket liten tillsats svavel.

Ad Libitum 2017

Druvsort

Côt, Cabernet Franc, Gamay

Om Vinet

Ekologisk odling. Vinrankorna är mellan 15 & 45 år gamla. Jordmånen består av kalk och lera.
Druvorna skördas för hand (såklart!). Vinifieringen är enkel. Ingenting tillsätts och ingenting tas bort. Ganska lång och försiktig jäsning under ca 20 dagar. Sedan vilar vinet 5 månader på tank. Buteljeras utan klarning eller filtrering med en mycket liten tillsats.

Clef de Sol rouge 2016

Druvsort

65 % Cabernet Franc & 35 % Côt (Malbec)

Om Vinet

Ekologisk/biodynamisk odling med 60-åriga stockar. Jordmånen är mager med lera & kalksten.

Druvorna skördas för hand (såklart!) Vinifieringen är enkel. Ingenting tillsätts och ingenting tas bort. Druvorna pressas och får jäsa på betongtankar och ägg för att sedan lagras på använda 225- & 400 liter fat. Endast en lett filtrering innan vinet buteljeras.

Côt vielles vignes 2016

Druvsort

100% Côt (malbec)

Om Vinet

Ekologisk odling. 115-120 år gamla vinrankor vilket i sin tur innebär låga skördeuttag kring 18 hl/ha. Vinet är ett typexempel av rang på druvan Côt. Damien är väldigt glad för att dessa gamla rankor fortsätter att ge frukt och att han får möjlighet att göra detta vin. Jordmånen består av kalk och lera.

Druvorna skördas för hand (såklart!). Ganska lång och försiktig jäsning under ca 20 dagar. Sedan vilar vinet 5 månader på tank. Buteljeras utan klarning eller filtrering med en mycket liten tillsats.