Aline och Guillaume tillhör den nya nya generationen vinmakare. Det unga paret förvaltar blott 1,5 hektar vinmark i Bugey där det så sent som 2015 gjorde sin första årgång. Gemensamma vänner (bl a Fanny Sabre i Bourgogne) såg till att vi fick prova vinerna och vi blev helt golvade! ”Soif-vinerna”, de jos-iga unga vinerna är fantastiska, men även Roussette och Mondeuse är underbara viner som är typiska för druvsort och terroir.

Odlingen är helt naturlig och de håller sig från att använda någonting som inte hör till naturen. På frågan om de arbetar biodynamiskt så svarar de ’i stort sett’. De följer inte något strikt schema, utan följer månen och till skillnad från biodynamiskt (och ekologiskt) certifierade odlare så håller de sig från att använda svavel och koppar i vingårdarna. Men självklart (?) använder de sig av åsnor för plöjning och getter som gräsklippare, och för att hålla nere ogräs. Frigående höns finns i vingårdarna för att hjälpa till med gödsel. Så man kan säga att de tar det ett steg längre.

Viner

AOC Bugey Roussette 2015

Druvsort

100 % Altesse

Om Vinet

Argilo-calcaire jordmån. Manuell skörd i 5 kg korgar. Direkt pressat och sedan dekanterat ett dygn innan det fått jäsa och lagras 10 månader i använda ekfat (2-3 år använda). Buteljeras utan klarning eller filtrering men med en liten dos svavel.

AOC Bugey Mondeuse 2015

Druvsort

100 % Mondeuse

Om Vinet

Manuell skörd i 5 kg korgar. 2/3 hela klasar och 1/3 avstjälkat för hand med 14 dagars maceration. Efter pressning vilar vinet 10 månader i använda ekfat (2-4 år använda) innan det buteljeras utan klarning eller filtrering men med en liten dos svavel.

Rogé 2016

Druvsort

100 % Pinot Noir

Om Vinet

Manuell skörd i 5 kg korgar. 1 vecka med maceration carbonique. Efter pressning vilade vinet 4 månader i ståltank, innan det buteljeras utan klarning eller filtrering men med en liten dos svavel.

Hé Robert 2016

Druvsort

Mondeuse, Gamay & Plantet

Om Vinet

Manuell skörd i 5 kg korgar. 1 vecka med maceration carbonique. Efter pressning vilade vinet 4 månader i ståltank, innan det buteljeras utan klarning eller filtrering men med en liten dos svavel.