Vins Pirouettes – är ett projekt startat av en av de stora karaktärerna bland makare av naturliga viner i Frankrike, Christian Binner. Det här är ett samarbete mellan Christian och en lös sammanslutning av eko/bio-odlare i Alsace, där Christian bistår dem med erfarenhet och kunskap vad gäller naturlig vinmakning.

Det är ett prestigelöst projekt med målet att göra prisvärda viner, helt utan tillsatser.

Viner

La Bulle de René

Druvsort

Främst Riesling & Pinot Noir, men även lite Pinot Blanc, Gris samt Auxerrois

Om Vinet

Manuell skörd med selektering vid rankan. En del fick lite maceration med skal innan pressning och sedan jäst utan tillsättning av jäst i tank. Lagrat med jästfällning i ståltank ca 4 månader innan buteljering där det var ca 30 g socker kvar. Jäsning på flaska skedde spontant och sedan har vinet legat 10 månader på jästfällning innan det degorgerades för hand. Fortfarande ingen klappning eller filtrering så det kommer bildas ofarligt sediment i flaskan.

Saveurs d’Eric 2015

Druvsort

70 % Auxerrois 30 % Sylvaner

Om Vinet

50 åriga stockar, odlade i granit och kalksten. Manuell skörd. Jäst utan tillsättning av jäst. Lagrat i ståltank 4 månader innan buteljering helt utan tillsatser eller filtration.

Riesling de Julien 2014

Druvsort

100 % Riesling

Om Vinet

15-20 åriga stockar, odlade i lera och kalksten. Manuell skörd. Försiktigt pressat och jäst utan tillsättning av jäst. Lagrat i foudres 13 månader innan buteljering helt utan tillsatser eller filtration.

Riesling Bildstoecklé de Stephane 2014

Druvsort

100 % Riesling

Om Vinet

Manuell skörd i tre omgångar. Klasarna avstjälkas, jäser sen med sin naturliga jäst och helt utan svavel. Lagras sen 13 månader på stora gamla ekfat innan buteljering. Ingen tillsättning av svavel, klarning, filtrering eller kylstabilisering.