Född 1982 började Arianna sin saga i vinvärlden redan vid 16-års ålder när hon följde med sin farbror Giusto till Vinitaly. Det inspirerade henne att skriva in sig på Universitetet för vitikultur i Milano när hon fyllt 18.

2003 gjorde Arianna sin första årgång av sitt eget vin, då blott 21 år gammal. Sedan första dagen är odlingen helt naturlig, som det alltid varit. 17 hektar är planterat med vinrankor och runt 15ha är en blandning av olivträd, mandelträd, buskar, örter och cypresser.

Med förebilder som Josko Gravner, Dario Princic, Marcel Lapierre och Frank Cornelissen blev det en självklarhet för Arianna att göra vin på det sätt hon gör idag. Ekologisk odling (certifierad ECOCERT) och jäsning med naturlig jäst, lagring på gamla fat samt uteslutande av klarning, filtrering och endast små mängder svavel används.

Viner

SP68 Bianco 2017

Druvsort

60 % Moscato di Alessandria 40 % Albanello

Om Vinet

En blandning av unga och gamla stockar ger frukten till SP68 (som är namnet på vägen som tar dig till vingården). Vinet jäser 15 dagar tillsammans med skalen. Vinifikation utan tillsatser och lagrat ca 6 månader på cementtank. Buteljeras utan klarning eller filtrering men med en liten tillsats SO2.

SP68 Rosso 2016

Druvsort

70 % Frappato 30 % Nero d’Avola

Om Vinet

En blandning av unga och gamla stockar ger frukten till SP68. Druvorna kommer främst från Bombolieri där det är en järnrik, röd lerjord. Avstjälkas och macererar med försiktig pigeage. Vinifikation utan tillsatser och lagrat ca 6 månader på ståltank. Buteljeras utan klarning eller filtrering men med en liten tillsats SO2.

Frappato 2016

Druvsort

100 % Frappato

Om Vinet

50+ år gamla stockar i en blandning av kalkrik lerjord och röd järnrik lera. Vinifikation utan tillsatser och lagring i stora botti och en del mindre ekfat om ca 500 liter under 12-14 månader. Buteljeras utan klarning eller filtrering.

Contrada Fossa di Lupo 2016

Druvsort

100 % Frappato

Om Vinet

Ca 60 år gamla stockar av Frappato di Vittoria (en lokal klon av Frappato).
Manuell skörd i små korgar första veckan i oktober. Vinifieringen är enkel. Ingenting tillsätts och ingenting tas bort. Avstjälkning och maceration på i snitt 20 dagar. Jäsning utan tillsättning av jäst. Efter pressning lagras vinet 14 månader på slavoniska fat om 2500-liter. Buteljeras utan klarning eller filtrering med en mycket liten tillsats svavel och ligger sedan 2 månader innan försäljning.

Fossa di Lupo; En historisk vingård som har funnits med som Ariannas ryggrad sedan hennes start 2004. Jordmånen domineras av sand i olika färgnyanser från röd till kastanjebrunt. Det finns även kalksten och stenar i ytskiktet. 40 cm ner hittar man hård, kompakt kalksten. Vinrankorna är planterade Albarello (Gobellet = bush vines) det traditionella sättet att plantera vinrankor i Vittoria. Vingården vetter mot Hyblaean bergen i nordöst och vinerna härifrån är ofta stramare med en fantastisk syra!

Contrada Bombolieri 2016

Druvsort

100 % Frappato

Om Vinet

Ca 60 år gamla stockar av Frappato di Vittoria (en lokal klon av Frappato)
Manuell skörd i små korgar första veckan i oktober. Vinifieringen är enkel. Ingenting tillsätts och ingenting tas bort. Avstjälkning och maceration på i snitt 20 dagar. Jäsning utan tillsättning av jäst. Efter pressning lagras vinet 14 månader på slavoniska fat om 2500-liter. Buteljeras utan klarning eller filtrering med en mycket liten tillsats svavel och ligger sedan 2 månader innan försäljning.

Bombolieri; Rankorna är delvis beskärda och planterade i guyot men till största delen som alberello (Gobellet = bush vines). Vingården vetter mot Serra San Bartolo strax norr om Vittoria. Jordmånen går i färgskala från kastanjebrunt till vitt. Topplagret av sand är tunnare här en i de andra vingårdarna (ca 25 cm). Strax under hittar vi det tjocka lagret med solid kalk. Slutligen finns det även lite lerjord i denna vingård. Det är just det som ger lite extra karaktär till detta vin; det mest generösa av de tre olika vingårdslägena med Frappato. Vinet är öppet från början, rakt framåt och har en frisk hög syra som balanserar upp det hela.

Contrada Pettineo 2016

Druvsort

100 % Frappato

Om Vinet

Ca 60 år gamla stockar av Frappato di Vittoria (en lokal klon av Frappato).
Manuell skörd i små korgar första veckan i oktober. Vinifieringen är enkel. Ingenting tillsätts och ingenting tas bort. Avstjälkning och maceration på i snitt 20 dagar. Jäsning utan tillsättning av jäst. Efter pressning lagras vinet 14 månader på slavoniska fat om 2500-liter. Buteljeras utan klarning eller filtrering med en mycket liten tillsats svavel och ligger sedan 2 månader innan försäljning.

Pettineo; Detta är en historisk contrada som ligger på åsen strax bakom Serra San Bartolo. Vinerna som kommer härifrån har alltid varit mycket eleganta tack vare det djupa lagret med marin sand (50-60cm), som toppas av ett tunt lager kalk samt stenar i ytskiktet. Vinrankorna var först beskärda som Albarello (Gobellet = bush vines) men har av förra ägaren bundits upp kring spaljéer och stäcker sig nu upp i höjden. Vinerna som kommer från Pettineo är alltid fruktdrivna med silkeslena tanniner samt har en frisk syra!

Siccagno 2015

Druvsort

100 % Nero d’Avola

Om Vinet

40 år gamla, alberello-planterade stockar (bush vines). Avstjälkas och jäses med försiktig maceration i ca 20 dagar och sedan lagras 16 månader på gamla slavonska fat (botti).

Grotte Alte 2013

Druvsort

Frappato & Nero d’Avola

Om Vinet

Arianna’s toppvin. Görs inte varje år. Endast de bästa lägena och äldsta stockarna används till detta vin. Även här 40 år gamla stockar, både planterade som alberello för Nero’n men även som Guyot för Frappato’n. Avstjälkas och jäses med försiktig maceration i ca 20 dagar och lagras sen ca 2 år på gamla slavonska fat (botti).