Dario är helt klart en av förgrundsfigurerna vad gäller vita viner jästa med skalen. Hos de som känner till honom och hans viner så kan man se hur de lyser upp när man pratar om vinerna. De har ett djup och en komplexitet som är svår att hitta på annat håll, men samtidigt en lätthet och drickbarhet som vissa andra i Collio saknar. Han är grym helt enkelt.

Ekologisk odling sedan generationer och även den ärvda traditionen att jäsa även de vita vinerna med skalen. Hans föräldrar och föregångare lärde honom att man alltid gjort så då tanninerna (även i de vita vinerna) fungerar som en naturlig antioxidant och preserverar vinerna utan tillsatser. Darios vingårdar ligger precis på gränsen mot Slovenien, och en del av dem faktiskt på den sidan gränsen…

Totalt 7 hektar odling utgör hans vingårdar idag och allt odlas såklart ekologiskt. Skördeuttagen är minimala, vilket de måste vara för att göra vin på det här sättet, och uppgår till ca 600 g / ranka vilket är extremt lite och ger honom max 25 000 flaskor ett bra år.

Viner

Ribolla Gialla 2012

Druvsort

100 % Ribolla Gialla

Om Vinet

Jäsningen sker spontant av den vilda jästen under den 22 dagar långa skalmacerationen, då mycket antioxidanter utvinns ur skalen. Därefter dras det om till stora, gamla fat (500 och 2500l) där det lagrades i 24 månader.

Jakot 2013

Druvsort

100 % Sauvignon Vert (fd. Tocai Friulano)

Om Vinet

Jäsningen sker spontant av den vilda jästen under den 22 dagar långa skalmacerationen, då mycket antioxidanter utvinns ur skalen. Därefter dras det om till stora, gamla fat (500 och 2500l) där det lagrades i 24 månader.

Pinot Grigio 2013

Druvsort

100 % Pinot Grigio

Om Vinet

Jäsningen sker spontant av den vilda jästen under skalmaceration i 8 dagar, då mycket antioxidanter utvinns ur skalen. Därefter dras det om till stora, gamla fat (500 och 2500l) där det lagrades i 24 månader.

Bianco Trebez 2011

Druvsort

33 % Sauvignon Blanc, 33% Chardonnay och 33 % Pinot Grigio

Om Vinet

Kommer snart!