1901 grundades egendomen som Elisabetta förfogar idag. Första årgången under namnet Foradori var 1960 när hennes pappa tog över. Drygt 20 år senare 1984 gjorde Elisabetta sin första årgång efter avslutade studier i vinodling. Redan då planterades det mesta om med massale-urval och lokala druvsorter. Men i början var Elisabetta som många andra unga vinmakare präglad av sin utbildning och hade en mycket mer pragmatisk inställning till arbetet i vingården och källaren. Här är några tankar kring hennes egen utveckling som hon har delat med sig av: ’Resan tillbaka till Moder Jord är inte alltid lätt. Att återhämta förmågan att styra inom naturens cykler, att bekanta sig ned ett mer intimt möte med jorden. Att ta bort fördomar och fördriva rädsla, att arbeta med naturen – och inte emot den – förbinder oss till en spännande och komplex resa som involverar bondens ande och rutin, ändrar hens känslighet och förfinar hens förmåga att lyssna. Idag känner jag att jag har återställt ära och kreativitet i allt jag gör. I mitt arbete strävar jag efter att producera druvor och vin som uttrycker den verkliga essensen i mitt land. Samma land som jag kommer lämna, friskt och levande, till mina fyra barn som därmed kommer att vara stolta över sin frihet att välja om de kommer att bli jordbrukare eller inte’.

2002 blev hela egendomen var certifierad ekologisk. Nu har de tagit arbetet ännu ett steg vidare och använder sig av biodynamiska principer. Idag har Foradori 28 hektar vinodling varav 75 % är planterad med den lokala druvsorten Teroldego. Resten består av 15 % är Manzoni Bianco, 5 % Nosiola och slutligen 5 % Pinot Grigio. Det här är stora viner. Inte vad gäller kraft, tannin eller alkohol. Men djupet och längden slutar liksom inte!

Viner

Manzoni Bianco 2018

Druvsort

100 % Manzoni Bianco (en korsning mellan Riesling och Pinot Bianco)

Om Vinet

Jäst med skalen i betongtank med enbart naturlig jäst. Sen har vinet vilat 12 mån
på stora, gamla acaciafat. Buteljerat helt utan klarning eller filtrering.

Druvorna kommer från vingården Fontanasanta,som ligger på sluttningarna kring Trentinodalen.

Nosiola 2018

Druvsort

100 % Nosiola*

Om Vinet

Jäst med skalen i tinajas (amfora) med enbart naturlig jäst. Sen vilar vinet vidare i 8 mån på skalen i samma tinajas. Buteljerat helt utan klarning och filtrering.

Druvorna kommer från den 2 ha lilla vingården Fontanasanta på sluttningarna kring Trentinodalen.

*Nosiola; är en gammal druva typisk för området Trentino. En gång fanns det större areal planterad men nu är den begränsad till Valle dei Laghi och sluttningarna över Trentino och Pressano. Det är en druvsort som har ett tydligt uttryck och karaktär när den får växa i karga jordar och som i sin tur ger eleganta viner med fantastisk längd. Historisk har Nosiola alltid jäst med druvskalen.

Pinot Grigio 2018

Druvsort

100 % Pinot Grigio

Om Vinet

Jäst med skalen i tinajas (amfora) med enbart naturlig jäst. Sen vilar vinet vidare i 8 mån på skalen i samma tinajas. Buteljerat helt utan klarning och filtrering.

Druvorna kommer från den 2 ha lilla vingården Fuoripista i området Campo Rotaliano.
Detta är ett nära samarbete med odlaren Marco Devigili. Han arbetar helt enligt biodynamisk principer.

Lèzer 2018

Druvsort

100 % Teroldego

Om Vinet

Lèzer* är ett resultat av att 2017 var en tuff årgång då druvorna drabbades av hagel. De bestämde sig därför att göra ett lättare vin utan den långa skalmaceration som annars äger rum. Det blev en succés!! Eftersom 2018 var en varm årgång med mycket druvor bestämde de sig för att fortsätta göra vinet. Ca 2 dagars skalmaceration ägde rum innan pressning i olika kärl; lerkrus, stora ekfat, mindre ekfat, rostfri stål & cement tankar. Slutligen vilat på ståltank innan buteljering.

Druvorna kommer från odlingar runt byn Mezzolombardo, Campazzi, Settepergole samt andra vingårdar.

Teroldego Rosso 2016

Druvsort

100 % Teroldego

Om Vinet

Jäst i betong med enbart naturlig jäst. Sen har vinet vilat 12 månader på betong samt gamla stor fat. Därefter buteljerat helt utan klarning eller filtrering.

Druvorna kommer från odlingar runt byn Mezzolombardo; bland annat Campazzi och Settepergole.

Morei 2017

Druvsort

100 % Teroldego

Om Vinet

Jäst och vilat med skalen i amfora (tinajas från Villarrobledo, Spanien) under 8 månader. Naturlig jäst. De använder sig av amforas för att de upplever att vinet speglar jordmånen på ett mer transparant sätt, visar tydligare renheten och balansen i vinet. Sen buteljeras vinet helt utan klarning eller filtrering.

Druvorna kommer från vingården Morei*, ca 2,5 ha. Stening alluvial jord. Efter att ha arbetat med biodynamiska preparat över en längre tid börjar vingårdarna ge tydligare uttryck var för sig som har ledd till att de gör separata buteljeringar av just Sgarzon och Morei.

*’Morei’ betyder mörk. Just i denna vingård tränger sig rötterna ännu djupare än övriga vingårdar som i sin tur ger ett tätare, mineraldrivet och mörkare vin.

Sgarzon 2017

Druvsort

100 % Teroldego

Om Vinet

Jäst och vilat med skalen i amfora (tinajas från Villarrobledo, Spanien) under 8 månader. Naturlig jäst. De använder sig av amforas för att de upplever att vinet speglar jordmånen på ett mer transparant sätt, visar tydligare renheten och balansen i vinet. Sen buteljeras vinet helt utan klarning eller filtrering.

Druvorna kommer från vingården Sgarzon*, ca 2,5 ha. Alluvial jord med sand. Just denna vingård är svalare än övriga vilket bidrar till ett alldeles eget och unikt uttryck av druvan Teroldego som berikas med en ovanlig friskhet. Efter att ha arbetat med biodynamiska preparat över en längre tid börjar vingårdarna ge tydligare uttryck var för sig som har ledd till att de gör separata buteljeringar av just Sgarzon och Morei.

*’Sgarzo’ betyder vinstock i området Campo Rotaliano