Inaki Exteberria.

Bengoetxe blev certifierat ekologiskt 2007 och var då den första producenten av Txakolina att göra så. Först 2008 fick de D.O.-status för sina viner efter en längre tvist där de med hjälp av gamla kartor och dokument lyckades påvisa att historiskt sett så låg många av vinodlingarna i Baskien just här uppe på platåerna några mil från kusten, till skillnad från de flesta odlingarna nuförtiden som ligger i och omkring Getaria.

Inaki’s idé om att göra rena viner utan onödig manipulering sticker ut i Baskien. De flesta producenter tillsätter CO2 för att få upp fräschören och få till bubblorna i vinet, vilket såklart inte är det traditionella i dessa viner. På Bengoetxe låter man istället vinet vara och få ta sin tid tills det är klart och därefter buteljeras det utan att avkolsyras vilket gör att mängden CO2 varierar mycket beroende på årgång och hur jäsningen varit.

Det här är läskande viner som dricks svalt, helst i dricksglas utan fot, till mängder av pintxos såsom oliver, charkuterier, chorizo, stekt svamp med äggula, grillad paprika i olivolja, krabba på bröd, mejillones med vitlök, (baskiska) fårostar etc.

Viner

Txakolina 2014

Druvsort

95 % Hondarribi Zuri 5 % Iskirita Zuri Handia

Om Vinet

Direkt pressning och jäsning utan tillsatser i tank. Lagras på jästfällningen upp till ett år och buteljeras sedan utan att avkolsyras eller att man tillsätter kolsyra (vilket är mer regel än undantag för Txakolina nuförtiden..).