’Fedellos do Couto’ kan man översätta till ’bratsen från Couto’. Ett ungt projekt som föddes 2013 i Galicien av Luis Taboada, ägaren av Couto vingården som har funnits i familjen i generationer, tillsammans med vinmakarna Curro Barreño och Jesús Olivares. Totalt har de 4 ha planterade på de branta sluttningarna kring floderna Sil och Bibei.

I vingårdarna hittar vi många olika druvsorter, exponeringar och höjder. Odlingarna är eko och allt sker för hand (det är för brant för att arbeta på något annat sätt). De tillämpar alltid minimalism i form av försiktig hantering av druvorna, de olika druvsorterna får oftast jäsa tillsammans, lång försiktigt maceration samt neutrala franska ekfat som inte lämnar fatkaraktär i det färdiga vinet.

Viner

Conasbrancas 2017

Druvsort

Dona Blanca, Godello, Albariño, Treixadura, Lado & Torrontes

Om Vinet

Druvorna plockas för hand för att sedan pressas. Både skalen och juicen åker ner i en ståltank där de får jäsa och macerera i 28 dagar innan skalen separeras från vinet. Sedan vilar det i 12 månader utan battonage.

Vingårdarna hittar vi i närheten av byn O Couto ca 700 möh. Jordmånen består av granit, skiffer och sand. Kontinentalt klimat med tydliga atlantinfluenser.
Detta är en sk ’field blend’ av gröna druvor från samma vingård som Lomba dos Ares.

Conasbrancas kommer från spanskans ’con as brancas’ som betyder ’med de vita’, dvs att de vita får jäsa tillsammans.

Cortezeda 2017

Druvsort

100 % Mencía

Om Vinet

Hela klasar jäser vid låg temperatur, med försiktig lång extrahering 40-60 dagar på stålstank samt plasttankar. Sedan vilar vinet på både betong och 300-500 l franska neutrala ekfat i ca 10 månader innan buteljering.

Vingårdarna hittar vi på de branta sluttningarna ovanför floden Sil ca 350-500 möh. Jordmånen består av sandig skiffer. Kontinentalt klimat med tydliga atlantinfluenser. Mellan 15-70 åriga rankor, bush vines.

Lomba dos Ares 2017

Druvsort

Mencía, Mouratón, Garnacha Tintorera, Caiño och Bastardo

Om Vinet

Hela klasar jäser vid låg temperatur, med försiktig lång extrahering 40-60 dagar på stålstank. Sedan vilar vinet på 300-500 l franska neutrala ekfat i ca 10 månader innan buteljering.

Detta är en sk ’field blend’ av klassiska, galiciska blå druvor. Gamla 70-åriga stockar (bush wines). Man kan översätta ’Lomba dos Ares’ med ’kullen på Ares’. Vingårdarna hittar vi på de branta sluttningarna ovanför floden Bibei ca 550-700 möh. Jordmånen består av stenig granitjord och skiffer. Kontinentalt klimat med tydliga atlantinfluenser.

Bastarda 2017

Druvsort

Merenzao (aka Bastarda, aka Trousseau)

Om Vinet

Hela klasar jäser vid låg temperatur, med försiktig lång extrahering 40-60 dagar på stålstank. Sedan vilar vinet på både betong och 300-500 l franska neutrala ekfat i ca 10 månader innan buteljering.

Vingårdarna hittar vi på de branta sluttningarna ovanför floderna Sil och Bibei
ca 350-750 möh. Jordmånen består av granit, sand och skiffer. Kontinentalt klimat med tydliga atlantinfluenser. Mellan 20-70 åriga rankor, bush vines.