OK. Det här är inte riktigt Spanien. Men, Marcial Dorado är en spansk vinmakare, från Galicien, som gav sig ut för att hitta gamla stockar Albarino för att göra vin på. Men gamla stockar är svårt att hitta i Galicien och många av de främsta vingårdarna finns på andra sidan Minho floden, i Portugal, så där började han göra sina viner 1996.

Där hittade Marcial över 70 år gamla stockar varav många helt oympade och han var bestämd att göra fantastiska viner av Albarino (Alvarinho i Portugal) och Trajadura som han även sedan skaffade en vingård med. Han vill göra viner med låga skördeuttag, och koncentration, som kan lagras.

Men på grund av olika omständigheter i familjen så kommer Marcial inte längre göra några viner i Portugal fr o m 2015. Vi är bland de sista att få ut lite viner från egendomen som numera är konfiskerad av myndigheterna i Portugal. (Varför? En lång historia… fråga oss så berättar vi…) Han har dock ett nytt projekt på gång i Spanien, och vi får se var det bär av. Så det som finns i Sverige nu är allt som finns. Drick det medan Du kan.

Viner

Auratus 2014

Druvsort

50 % Alvarinho 50 % Trajadura

Om Vinet

Gamla stockar av både Alvarinho och Trajadura, den senare som är en gammal druvsort typisk för Vinho Verde en gång i tiden. Men som numera ofta plockas bort till förmån för Alvarinho. Jäst utan tillsatser och sedan lagrat ca 1 år innan det buteljerades med en liten tillsats SO2.

Dorado Alvarinho Superior 2005

Druvsort

100 % Alvarinho

Om Vinet

Ett unikt vin, på flera sätt. Drygt 70 år gamla stockar, vilket är svårt att hitta i Vinho Verde-trakter. 2005 är jäst och lagrat ca 1 år och har sedan lagrats på flaska på egendomen. Marcial vill visa att det går att göra Alvarinho, och Vinho Verde, som lagras väl. Vi fick möjlighet att köpa de sista 180 flaskorna som finns, och vi tog den. Det är ett fantastiskt vin. Moget, men med en otrolig komplexitet.