Bruno Duchênes familj härstammar från Loire där de säljer utrustning till vinbönder. Bruno själv sålde vild svamp i Loire och Bourgogne. Det var på så vis han började intressera sig för vin och kom i kontakt med Frederic Cossard (Dom de Chassorney). Under 9 månaders tid arbetade Bruno med Frederic för att lära sig så mycket som möjligt innan han flyttade söderut. Han förälskade sig i sluttningarna och de terrasserade vingårdarna kring Banyuls som vätter mot Medelhavet.

Vingårdarna hittar vi på sluttningarna ovanför IGP Cote Vermeille* och Collioure (AOC Banyuls) och hör till en av de svåraste platserna att odla vindruvor på. Varma temperaturer under sommaren kyls ned av havsvindarna som kommer in. Legendariska vingårdar som har övergetts för att vingårdarna är så otroligt arbetskrävande att ta hand om. Tur det för Bruno som ser detta som en guldgruva. Han har 4 ha spridd över ca 4 vingårdar.

Efter flera år av flörtande har vi nu för andra året i rad fått hem hans underbara törstsläckande röda vin som ni gärna får servera lätt kyld!

*IGP = Indikationen Géographique Protégée. 2009 ersatte ’IGP Cote Vermeille’ den tidigare ’Vin de Pays de la Cote Vermeille’. Man vill ersätta kategorin ’Vin de Pays’ för att förbättra bilden av viner och anpassa dem närmre EU:s märkningsstandar.

Viner

La Luna 2018

Druvsort

Mestadels Grenache Noir, även lite Grenache Gris/Blanc som en lite skvätt Carignan.

Om Vinet

Ca 50 åriga stockar, bush vines, som växer i skifferjordar. Mycket låga skördeuttag. Allt görs för hand och vingårdarna plöjs med hjälp av häst.

Druvorna jäser i hela klasar med försiktigt extrahering, dvs ingen ’pumpover’ och endast några få ’push downs’. Jäst och vilat 2/3 på tank och 1/3 på använda ekfat.