Vinodling har funnits på den här platsen sedan 1100-talet. Kanske till och med innan dess. Men tillbaka till 1100-talet finns det register och ritningar bevarade inne på slottet.  Slottet tog dock sin nuvarande form i slutet av 1700-talet sedan det ursprungliga slottet högst upp på kullen bedömdes för utsatt för väder och vind. Idag är det en slottspark i ruinerna högst upp på kullen och slottet ligger på östra sidan av kullen. På de södra och västra sluttningarna ligger vinodlingarna.

Idag förvaltas knappt 20 hektar vingårdar som odlas helt utan kemiska bekämpningsmedel som kommer att bli certifierad ekologisk. Man producerar förutom rött & vitt vin även Vin Jaune, Vin de Paille och Macvin av absolut högsta kvalitet. Ansvarig för vinproduktionen är Greve Alain de Laguiche. Alain värnar om de för Château Arlay klassiska metoderna att göra vin. Både det röda och vita vinet lagras tex minst 3 år på gamla fat och detta är viner som inte glömmer bort traditionen och kulturen av vin i Jura.

Viner

Chardonnay 2016

Druvsort

100 % Chardonnay

Om Vinet

Direkt pressning. Jäses på tankar av rostfritt stål utan tillsättning av jäst. Lagras ca 2 år på tank med sin jästfällning och toppas upp under lagringen. Vinet buteljeras med en lätt filtrering.
Tidigare buteljerades detta vin under ’A la Reine’, men eftersom 2016 bjöd på mindre skörd fick han även använda sig av druvor från vingården näst intill. Därför namnger endast druvan vinet denna årgången. Äldre stockar beläget högst upp på kullen. Här hittar du den typiska jordmånen i och runt Arlay som består huvudsakligen av kalk.

Blanc Tradition 2004

Druvsort

70 % Chardonnay 30 % Savagnin

Om Vinet

Direkt pressat och jäst utan tillsättning av jäst på stora ekfat om ca 6000-liter. Lagring på ekfat sker över 3 års tid då faten inte regelbundet toppas upp för att utveckla sin speciella karaktär som kännetecknar de traditionella viner i Jura. Oftast 4 år efter skörden så buteljeras de utan filtrering eller klarning då den långa lagringen gör vinerna klara tack vare att ligga länge orörda i en mycket kall källare. Vi har ofta förmånen att kunna jobba med lite äldre årgångar av detta vin då de sparar en hel del långt ner i källaren.

Corail 2012

Druvsort

Chardonnay, Savagnin, Pinot Noir, Trousseau & Poulsard

Om Vinet

Gröna och blå druvor vinifierade tillsammans, och jäst utan tillsättning av jäst. Lagrat 4 år på stora ekfat om ca 6000-liter. Det här är en gammal typ av lätt rött vin från Jura. Serveras källarsvalt.

Rouge 2011

Druvsort

100 % Pinot Noir

Om Vinet

25-50 år gamla stockar planterade i kalksten. Avstjälkas alltid, och jäst utan tillsättning av jäst i tank. Lagrat 4 år på stora ekfat om ca 6000-liter.

Macvin Blanc

Druvsort

Chardonnay & Savagnin

Om Vinet

2/3 gröna druvor blandas direkt efter skörd med 1/3 6 år fatlagrad Marc du Jura, från egna pressrester. Allt pressas sedan ganska direkt, och förs över till foudres där det lagras ytterligare 4 år. Ingen filtrering eller SO2 används. Behövs inte. Detta är ojäst “vin” med en sockerhalt på drygt 100 g / liter och ca 17 % vol. Servera svalt till Tarte Tatin på äpple, eller till ostar.

Macvin Rouge

Druvsort

100 % Pinot Noir

Om Vinet

2/3 druvor blandas direkt efter skörd med 1/3 vit Marc, ej fatlagrad, från egna pressrester. Det pressas efter något dygn och “lagras” sedan på neutral tank några månader innan det buteljeras. En lätt filtrering görs oftast, men ingenting tillsätts. Med det röda Macvin vill de bevara smaken av färskt pressad must från Pinot Noir, till skillnad från den vita där den lagras länge och resultaten är en mer komplex produkt. Servera svalt till ostar eller chokladdesserter eller tryfflar. Gärna med röda bär i kombination.

Vin Jaune 2008

Druvsort

100 % Savagnin

Om Vinet

+ 100 år gamla stockar, planterade i syd-sydväst exponering nedanför den gamla ruinen. En av de bästa vingårdarna hos Arlay. Skördeuttaget är jämförbart med Yquem, ca 1 glas/ranka. Pressas direkt och jäser sedan på 500-liters fat i ca 7 år, utan att toppas upp, under ett lager av flor. Inget tillsätts, inget tas bort. Buteljeras efter 7 år utan filtrering eller tillsatser.

Det här är ett vin som kan lagras 100 + år. Men är gott att dricka direkt, gärna med Comté.

Vin de Paille 2009

Druvsort

Chardonnay, Savagnin, Trousseau & Poulsard

Om Vinet

Druvorna torkas i hela klasar på vinden i vineriet under ca 100 dagar. Vinifieras därefter i hela klasar med försiktig pigeage under några veckor. Ingenting tillsätts. Vinet jäser sedan klart på gamla mindre ekfat under 3-4 år och buteljeras sedan utan filtrering.

Sött vin. Koncentrationen i musten gör att vinet inte kan jäsa ut torrt. En klassisk årgång är Vin de Paille ca 60-70 gram socker/liter. 2009 är det högre, runt 100 g/liter.