Thomas Pico

Thomas Pico. Född på 1980-talet tillhör han den nya generationen vinmakare i Bourgogne. Han gjorde första årgången på egen hand 2006 och förfogar idag över 15 hektar vingård efter att ha tagit över mer mark från sin pappa, som allt odlas ekologiskt och är certifierat Ecocert. Hos Thomas är det endast manuellt arbete i vingården, och vild jäst i källaren som gäller. Ingen temperaturkontrollering går heller att hitta i vineriet. Village-vinet lagras i betongägg och tankar av rostfritt stål i 12-14 månader beroende på årgång. Även små volymer av tre olika 1er Cru-viner produceras och lagras i gamla franska barriquer i 12-16 månader. Samtliga viner buteljeras utan klarning eller filtrering.

Viner

VIN DE FRANCE CHARDONNAY 2017

Druvsort

100 % Chardonnay

Om Vinet

Årgång 2017 var katastrofal hos Thomas i Chablis (precis som 2016…) Mer än 80% av hans druvor försvann pga hagel och vårfrost. Det här vinet kom till för att hjälpa honom att ha något att sälja alls. I bristen på frukt bad han sina vänner, vinodlare, runt om i Frankrike om att få köpa frukt för att ha något att göra vin på. Ett flertal, alla ekologiska odlare, svarade och sålde ca 5-70 år gamla stockar från ett flertal planteringar runt om i Frankrike. Druvorna är dels från norra Bourgogne (oklassificerad mark), dels från Languedoc, Rhônedalen och även däremellan. Det är ett riktigt VIN DE FRANCE.

När Thomas frågade oss så ställde vi såklart upp och har köpt så mycket vi kan få tag i av detta vin. Det handlar lika mycket om att ställa upp för en vinodlare som drabbats av vädret som att hjälpa en vän. Och det är förbannat gott vin. Som han alltid gör.

—-

Direkt pressat och jäst utan tillsättning av jäst på tank och betongägg. Vinet buteljerades efter 7 månaders lagring, utan klarning eller filtrering.

Chablis AOC ‘Mis tardive’ 2015

Druvsort

100 % Chardonnay

Om Vinet

15-50 år gamla stockar. Manuell skörd i 10 kg korgar. Direkt pressat och jäst utan tillsättning av jäst på tank och betongägg. Vinet buteljerades efter 27 månaders lagring, utan klarning eller filtrering. 2015 var en extremt svår årgång i Chablis, och stora delar av Bourgogne. Skördeuttaget blev mycket låga, men med fantastisk kvalitet. Detta är det andra släppet av 2015 AOC från Pattes Loup. Thomas valde att förlänga lagringen av sin AOC ytterligare ett år på tank, för att buteljera januari 2018.

Chablis 1er Cru Beauregard 2015

Druvsort

100 % Chardonnay

Om Vinet

Manuell skörd. Ingenting tillsatt, inget borttaget. Endast naturlig jäst. Jäst och lagrat på gamla franska ekfat i ca 18 månader och buteljerat helt utan klarning eller filtrering.
1,08 hektar. I Beauregard består jordmånen av ett tunt lager kalkbaserad lerjord (marl) med underliggande kalksten i form av sk. ’Kimmeridge’, (döpt efter den stad i England där den ”upptäcktes”).