Thomas Pico

Thomas är född tidigt 80-tal och tillhör verkligen den nya generationen vinmakare i Bourgogne. 2005 ärvde han 2,4 ha mark efter sin far i Courgis strax utanför Chablis. Familjen gjorde typiska och korrekta viner men som Thomas inte fann inspirerande. Han var därför motiverad att ta ett nytt kliv och göra viner med mycket tydligare ursprungskänsla. Redan från start var han inspirerad av ekologisk odling som hans vänner Alice och Olivier de Moor arbetade med.

Thomas gjorde första årgången på egen hand 2006 och med tiden har han tagit över mer och mer mark efter sin far och förfogar idag över ca 15 hektar. Skördeuttagen ligger i snitt på 40 hl/ha, vilket är ovanligt lågt i Chablis, men svårare årgångar ligger ofta uttagen på under 30 hl/ha. Thomas var tidigt ute med att använda sig av cementägg som man numera ser att flera och flera använder sig av. Förutom hans AOC Chabls (som inte är nån ‘vanlig’ Chablis) gör han även små volymer från tre olika premier cru’er; Butteaux, Beauregard och Côte de Jouan.

Viner

Chablis AOC 2018

Druvsort

100 % Chardonnay

Om Vinet

Ekologiskt odlat med biodynamiska metoder. Thomas förvaltar idag de gamla 55 + åriga stockarna som hans farfar en gång planterat. Han beskär hårt och håller nere skördeuttagen samt låter gräs och örter växa fritt i vingården. Det hjälper rankan att hålla sig frisk genom att hålla borta fukt från rötterna.

Jäst och sedan lagrat på 40 % betong-ägg samt rsterande på tankar av rostfritt stål innan det buteljeras helt utan klarning eller filtrering.

Jordmånen består av kalkbaserad lerjord (marl) samt kalksten i form av sk. ’Kimmeridge’, (döpt efter den stad i England där den ”upptäcktes”).

Chablis 1er Cru Beauregard 2017

Druvsort

100 % Chardonnay

Om Vinet

Manuell skörd. Ingenting tillsatt, inget borttaget. Endast naturlig jäst. Jäst och lagrat på gamla franska ekfat i ca 24 månader och buteljerat helt utan klarning eller filtrering.
Beauregard  –1,20 hektar liten 1er Cru vingård i Thomas hemby Courgis. Jordmånen består av ett tunt lager kalkbaserad lerjord (marl) med underliggande kalksten i form av sk. ’Kimmeridge’, (döpt efter den stad i England där den ”upptäcktes”).

Chablis 1er Cru Butteaux 2016

Druvsort

100 % Chardonnay

Om Vinet

Manuell skörd. Ingenting tillsatt, inget borttaget. Endast naturlig jäst. Jäst och lagrat på gamla franska ekfat i ca 24 månader och buteljerat helt utan klarning eller filtrering.
Beauregard  -0.40 hektar liten vingård planterad i 1964 är en del av den mycket mer kända 1er cru Montmains. Jordmånen består av kalkbaserad lerjord (marl) samt kalksten i form av sk. ’Kimmeridge’, (döpt efter den stad i England där den ”upptäcktes”).

Chablis 1er Cru Côte de Jouan 2017

Druvsort

100 % Chardonnay

Om Vinet

Manuell skörd. Ingenting tillsatt, inget borttaget. Endast naturlig jäst. Jäst och lagrat på gamla franska ekfat i ca 18 månader och buteljerat helt utan klarning eller filtrering.
Le Côte de Jouan – är en 0,30 ha liten lott i Landes et Verjuts som är en av de nyare 1er Cruerna i Chablis (1987) och som ligger nära Thomas hemby Courgis.
Jordmånen består av kalkbaserad lerjord (marl) samt kalksten i form av sk. ’Kimmeridge’, (döpt efter den stad i England där den ”upptäcktes”).

Côte de Jouan betyder högt upp i skogsbrynet, vilket är precis vart denna vingård ligger.

Chablis AOC ‘Mis tardive’ 2015

Druvsort

100 % Chardonnay

Om Vinet

15-50 år gamla stockar. Manuell skörd i 10 kg korgar. Direkt pressat och jäst utan tillsättning av jäst på tank och betongägg. Vinet buteljerades efter 27 månaders lagring, utan klarning eller filtrering. 2015 var en extremt svår årgång i Chablis, och stora delar av Bourgogne. Skördeuttaget blev mycket låga, men med fantastisk kvalitet. Detta är det andra släppet av 2015 AOC från Pattes Loup. Thomas valde att förlänga lagringen av sin AOC ytterligare ett år på tank, för att buteljera januari 2018.

VIN DE FRANCE CHARDONNAY 2017

Druvsort

100 % Chardonnay

Om Vinet

Årgång 2017 var katastrofal hos Thomas i Chablis (precis som 2016…) Mer än 80% av hans druvor försvann pga hagel och vårfrost. Det här vinet kom till för att hjälpa honom att ha något att sälja alls. I bristen på frukt bad han sina vänner, vinodlare, runt om i Frankrike om att få köpa frukt för att ha något att göra vin på. Ett flertal, alla ekologiska odlare, svarade och sålde ca 5-70 år gamla stockar från ett flertal planteringar runt om i Frankrike. Druvorna är dels från norra Bourgogne (oklassificerad mark), dels från Languedoc, Rhônedalen och även däremellan. Det är ett riktigt VIN DE FRANCE.

När Thomas frågade oss så ställde vi såklart upp och har köpt så mycket vi kan få tag i av detta vin. Det handlar lika mycket om att ställa upp för en vinodlare som drabbats av vädret som att hjälpa en vän. Och det är förbannat gott vin. Som han alltid gör.

—-

Direkt pressat och jäst utan tillsättning av jäst på tank och betongägg. Vinet buteljerades efter 7 månaders lagring, utan klarning eller filtrering.