Jean Foillard är kult. Han har gjort vin i Morgon sedan 1982. Han var tillsammans med Marcel Lapierre och Jean-Claude Chanudet, en av de första i Beaujolais med att odla naturligt och vinifiera i linje med hur deras vän och till viss del läromästare Jules Chauvet. Jean har sedan dess gjort sig ett namn i stora delar av vinvärlden. Det är ett namn som inger en enorm respekt hos andra vinodlare. Han har merparten av sina odlingar på Côte du Py strax utanför Villié-Morgon, men även en mindre del av ‘Corcelette’ som återkommer i små volymer varje år. Jean är lika fantastisk vinmakare som han är generös- som han är bra på att dricka. Och i Beaujolais är det inte dåligt. Där dricker man. Mycket.

Jean förvaltar idag drygt 15 hektar som han odlar ekologiskt sedan starten. Allt skördas för hand och vinifieras klassiskt för Beaujolais, med maceration carbonique. Vinerna lagras huvudsakligen i gamla Bourgognefat under ca 9-10 månader, och därefter i flaskan ytterligare 6 månader innan de släpps. Inga tillsatser används under vinifikationen och vinerna buteljeras utan klarning eller filtrering men med lite SO2.

Viner

Morgon ‘Côte du Py’ 2016

Druvsort

100 % Gamay

Om Vinet

De flesta av Jean’s vingårdar är på den granitrika kullen, Côte du Py, och detta är hans största cuvée. (och personligen tycker jag oftast den bästa) Det är tre olika vingårdar på den gamla vulkanen, alla med gamla stockar, vissa över 100 år.

Morgon ‘Cuvée Corcelette’ 2016

Druvsort

100 % Gamay

Om Vinet

Corcelette är också det en del av Cote du Py. Det är faktiskt som en liten by på den västra sidan. Där är jorden annorlunda och mycket sandigare och luftigare än det mer steniga och vulkaniska högre upp. Denna vingård buteljerar även Jean alltid separat. Vinifikation är annars densamma.

Morgon ‘Cuvée 3.14’ 2013

Druvsort

100 % Gamay

Om Vinet

Cuvée 3.14 eller ‘Pi’ kommer av namnet ‘Py’. Jag vet. Typisk fransk vinmakare som hittar på namn med ordlekar. Inte alltid bra. Men vinet är något helt annat. Detta vin görs inte varje år. Det är i det mesta en fatselektering av Cote du Py, där det är de äldsta stockarna och de främsta lägena, och då bara från de bästa åren. Han låter det ligga lite längre på fat, och på flaska, och släpper det ett år efter Cote du Py. När det väl görs får vi köpa ett fåtal lådor.

Morgon ‘Cuvée Eponyme’ 2013

Druvsort

100 % Gamay

Om Vinet

Denna helt nya cuvée har M. Foillard varit ganska hemlighetsfull med. Den har även haft flera namn innan den väl etiketterades. Att det lagras ett år mer i flaska än de övriga säger nånting om vinet, men annars får vi avvakta mer information när jag väl lyckas dra den ur honom.

Fleurie 2015

Druvsort

100 % Gamay

Om Vinet

Detta kommer från Jean’s ca 1 hektar lilla odling i Fleurie. Gamla stockar i en mycket karg rosa kalksten ger en otrolig koncentration och längd till det här vinet. Jean låter det ligga ca 12 månader på fat och ytterligare ca 1 år på flaska innan buteljering. Annars är vinifikationen väldigt mycket densamma som övriga viner.