Henry-Frédèric Roch, Côte de Nuits, Bourgogne
Inspirerad av sin farfar Henry Leroy, en av de mest ansedda vinodlarna i Bourgogne i sin tid, startade Henry-Frèdéric sin egendom år 1988. Han är son till Mdm Bize-Lalou’s äldre syster och därmed en av arvtagarna till Domaine de la Romanée-Conti där han idag är co-manager vid sidan av Aubert de Villaine.
Egendomen omfattar idag 11 hektar vingård i Côte de Nuits varav 2 tredjedelar är på Grand Cru- eller 1er Cru mark.
Henry-Frèdéric har alltid haft en väldigt bestämd uppfattning om hur man odlar vin för att få det mesta ur respektive terroir. Det innebär naturlig odling utan besprutning med systematiska bekämpningsmedel och en försiktig hantering med jorden. Här brukar man jorden för hand och i viss mån med hjälp av häst såsom man gjort i generationer. Kompost används när jorden behöver extra näring vilken framställs på egendomen bestående av druvskal och druvrester uppblandat med druvsprit (också från egendomen) och kodynga.
Domaine Prieuré Roch har huvudsakligen gamla stockar i de vingårdar dem förfogar över men även där det är yngre stockar håller man nere skördeuttagen på max 30hl/ha.
Ända sedan starten har Henry-Frèdéric inte gett mycket för att bjuda in journalister eller skicka viner till olika ratings. Det gör att det idag inte finns mycket skrivet om egendomen förutom de som fått tillfälle att besöka egendomen och skrivit om det. Det är inte lätt att hitta dit om man inte blivit inbjuden och vet vart man skall. Källaren och ett litet kontor är inhyst i en till det yttre väldigt anonym lokal i Premeaux-Prissey.
100 % Pinot Noir
65 år gamla stockar beläget direkt ovanför vineriet. En “clos” vingård som numera uteslutande tillhör Prieuré Roch. 2000 flaskor produceras årligen.
100 % Pinot Noir
35 år gamla stockar. Två olika plotter i Vosne-Romanée som tillsammans utgör 1,04 hektar. 4000 flaskor produceras årligen.
100 % Pinot Noir
80 år gamla stockar i deras Monopole-vingård, Clos des Corvées. Roch gör tre olika buteljeringar från denna vingård beroende på exponering och ålder på stockarna. Detta är de äldsta stockarna. ca 6000 flaskor produceras årligen.
100 % Pinot Noir
Det här är vad de hos Roch kallar quaffing-wine. 30 år gamla stockar i Coteaux Bourgignon. Vinifierat som de andra, i hela klasar, men med ca 8 månaders lagring på fat, inga nya.
100 % Chardonnay
Ca 30 åriga stockar precis utanför byn Vosne-Romanée. Vinifierat med maceration i hela klasar, och med ca 8 månaders lagring på fat, inga nya. En annan typ av Bourgogne Chardonnay. Helt klart.
100 % Chardonnay
Ca 30 åriga stockar precis utanför byn Vosne-Romanée. Vinifierat med maceration i hela klasar, och med ca 8 månaders lagring på fat, inga nya. En annan typ av Bourgogne Chardonnay. Helt klart.