Angelino och Rosamaria Maule investerade 12 år av sina liv som krögare för en pizzeria för att på 80-talet kunna följa sin dröm. Att odla vin.

Sedan 1988 producerar Angiolino naturliga viner utanför byn Gambellara i Veneto. Egendomen är belägen på kullarna norr om Soave mellan Verona och Vicenza. Här, i den vulkaniska jorden kultiverar familjen Maule Garganega och Trebbiano precis som man gjort här i mer än 1300 år.

Deras vingårdar omfattar idag 10 hektar uppdelat i flera olika vingårdar. Odlingen är helt naturlig, utan kemiska bekämpningsmedel. Angiolino har idag hjälp av sina söner Francesco och Alessandro med det omfattande arbetet både i vingården och i källaren. Rankorna beskärs hårt för att begränsa skördeuttagen då Garganega är en relativt produktiv druvsort. Jorden brukas för hand och en substantiell mängd organisk kompost används.

Vinifieringen är enkel. Samtliga viner vildjäses och varken klaras eller filtreras. Angiolino strävar efter att påverka vinet så lite som möjligt för att det skall visa så mycket karaktär som möjligt av sin terroir. Mycket små mängder svavel används när det är nödvändigt men många gånger utesluts det helt.

Vinnatur
Angiolino Maule är en av pionjärerna när det gäller naturliga viner i Italien. Han var en av de åtta som för ca 20 år sedan startade Vini veri. Äkta vin. I den gruppen fanns då även Josko Gravner, som var en av förgrundsfigurerna, och ett flertal andra som än idag gör naturliga viner i Italien. Sedan de varit oense om det ena och det andra bröt sig Angiolino ut därifrån och startade ett förbund som idag kallas Vinnatur. Vinnatur anordnar varje år en mässa med producenter från olika områden och länder där samtliga vinmakare som vill delta måste skicka in en flaska av varje vin för analys. Angiolino och Vinnatur testar sedan vinerna i laboratorier efter ett sjuttiotal bekämpningsmedel som är självklara inom konventionell vinodling men som tyvärr även förekommer i många ekologiskt/biodynamiskt odlade viner. Kontrollen som Vinnatur gör är idag den absolut striktaste kontrollen som finns, där många ekologiskt- biodynamiskt certifierade vinodlare varje år blir stoppade att medverka.

Viner

Masieri Bianco 2018

Druvsort

80 % Garganega 20 % Trebbiano

Om Vinet

Vinifieringen är enkel. Ingenting tillsätts och ingenting tas bort. Direkt pressning. Vinet vildjäses och lagras 9 månader på tank, både trä och stål.

Pico 2015

Druvsort

100 % Garganega

Om Vinet

Gamla stockar, odlade i lera och kalksten. Ca 15 % är jäst med skalen, och resterande del pressat direkt. Allt är jäst utan tillsatser och lagras 9 månader på gamla ekfat. Buteljerat utan klarning, filtrering eller SO2.

Recioto 2013

Druvsort

100 % Garganega

Om Vinet

Gamla stockar, odlade i lera och kalksten. Druvorna skördas relativt tidigt, och hängs sedan upp på tork i nät. Efter ca 100 dagar vinifieras det i hela klasar och jäser delvis med skalen. Efter pressning jäser vinet ut och lagras i små gamla ekfat under 2-4 år. Vinet stabiliserar sig självt under lång tid och är buteljerat utan klarning, filtrering eller SO2. Sött = ca 180g socker/l.