Sedan fyra generationer har familjen Calabretta odlat vin på vulkanen Etna. Odlingarna uppgår idag till 8 hektar odling med till största delen gamla rankor och en snittålder på ca 70-80 år. Varav nästan hälften är på oympade stockar, sk Piede Franco. Odlingen är ekologisk, på samma sätt som dem alltid gjort.

Terroiren är unik och mycket mångfacetterad. Calabretta har odlingar i många små lotter i de flesta av de stora vingårdarna som Solicchiata, Passopisciaro etc. Allting vinifieras separat och det mesta buteljeras likaså. Etna Rosso kommer huvudsakligen från byn Calderara med en sandig väldränderad jord med större vulkaniska stenar, på 750 meters höjd.

Vinifikationen är traditionell, i öppna jäskar och lång lagring på botti, stora slavonska ekfat.

Viner

Gaio Gaio 2018

Druvsort

Mestadels nerello mascalese, lite nerello capucco

Om Vinet

Manuell skörd i små korgar i slutet av oktober. Druvorna avstjälkas, krossas därefter lätt och sen direkt ner för jäsning i ståltank. Ingenting tillsätts och ingenting tas bort. Jäsningen sker spontant av den vilda jästen under den korta och försiktiga macerationen. Därefter dras det om till stora, gamla fat (botti, om 5000l) där det lagras 12 månader. Buteljeras sedan utan klarning eller filtrering, med en liten tillsats av svavel.

8 hektar vingård med exponering mot öst och syd. Terroiren är mycket olika från vingård till vingård, men består huvudsakligen av vulkanisk sten, och olika grader av sedimenterad sand och sandsten, till största delen vulkanisk. Ekologisk, odling utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel på 650-1000 meters höjd. Rankorna hos Calabretta är till ca 50% på oympade stockar, sk ”piede franco” och snittåldern är 70-80 år. Vingårdarna är planterade med ca 5-6000 rankor/hektar och uttaget hålls mycket lågt. Detta vin, Gaio Gaio = glädje och är en hyllning till Massimilianos farfar som alltid var glad, produceras av nyplanterade stockar med en snittålder på 5-10 år.
(Endast 3000 flaskor produceras årligen)

Vigne Vecchie 2010

Druvsort

Främst Nerello Mascalese men med en liten del Nerello Cappuccio.

Om Vinet

Manuell skörd i små korgar i slutet av oktober. Druvorna avstjälkas, krossas därefter lätt och sen direkt ner för jäsning i ståltank. Ingenting tillsätts och ingenting tas bort. Jäsningen sker spontant av den vilda jästen under den korta och försiktiga macerationen. Därefter dras det om till stora, gamla fat (botti, om 5000l) där det lagras 6 år. Buteljeras sedan utan klarning eller filtrering, med en liten tillsats av svavel.

8 hektar vingård med exponering mot öst och syd. Terroiren är mycket olika från vingård till vingård, men består huvudsakligen av vulkanisk sten, och olika grader av sedimenterad sand och sandsten, till största delen vulkanisk. Ekologisk, odling utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel på 650-1000 meters höjd. Rankorna hos Calabretta är till ca 50% på oympade stockar, sk ”piede franco” och snittåldern är 70-80 år. Vingårdarna är planterade med ca 5-6000 rankor/hektar och uttaget hålls mycket lågt.

Det här är Etna Rosso. Men sedan ett par år kallas det inte så längre då Massimiliano slutat klassificera vinern när han fick problem nåt år och inte fick godkänd D.O.C. Nu kallar han det således Vigne Vecchie, men det är samma vingårdar och vinifikation som det alltid varit…