En av få traditionalist-artisan-garage-Barolo som finns. Giovanni Canonica brukar jorden för hand, helt utan bekämpningsmedel. Ett krävande jobb trots de blott 2 hektar vingård han har i den branta sluttningen strax nedanför Marchesi di Barolo’s gamla hus. Gianni har tidigare endast sålt ett vin, Barolo Paiagallo, men har tagit över en hektar till som han nu brukat några år utan att släppa något vin. Nu kommer vi snart få se lite fler viner. Han gör även några hundra flaskor Barbera, men det säljs bara lokalt.

Viner

Barolo ‘Paiagallo’ 2016

Druvsort

100 % Nebbiolo

Om Vinet

1,5 hektar vingård med gamla stockar den kalkrika jorden. Ytterst traditionell-gammaldags vinifikation; Manuell skörd i små korgar. Avstjälkning och lång maceration på 30-40 dagar utan temperaturkontrollering (utomhus under tak!). Vinet pressas med vertikalpress för hand, och tappas genom gravitation ner till gamla botti om 40-50 hl. Där lagras det i 36 månader innan det buteljerades oklarat, ofiltrerat och med en liten tillsats av svavel.

Langhe ‘Nebbiolo’ 2018

Druvsort

100 % Nebbiolo

Om Vinet

Helt naturlig odling. Druvorna till detta vin kommer från yngre stockar som Giovanni har planterat i den kalkrika jorden strax ovanför byn Barolo. Allt arbete sker manuellt i vingården. Ingen kemisk besprutning eller konstgödsel används.

Jäsningen sker spontant i gamla träkar. Vinet pressas med vertikalpress för hand, och tappas genom gravitation till gamla botti om 40-50 hl. Där lagras det innan det buteljerades oklarat, ofiltrerat och med en liten tillsats av svavel.

Barolo ‘Grinzane’ 2014

Druvsort

100 % Nebbiolo

Om Vinet

0,7 hektar liten vingård med 50+ år gamla stockar, som han nyligen ärvt. Ytterst traditionell-gammaldags vinifikation; Manuell skörd i små korgar. Avstjälkning och lång maceration på 30-40 dagar utan temperaturkontrollering (utomhus under tak!). Vinet pressas med vertikalpress för hand, och tappas genom gravitation ner till gamla botti om 40-50 hl. Där lagras det i 36 månader innan det buteljerades oklarat, ofiltrerat och med en liten tillsats av svavel.