Egendomen heter Podere Le Boncie och ligger i Castelnuovo Berardenga, hjärtat av Chianti Classico. Men huvudpersonen och den som ligger bakom ryktet om vinerna härifrån är Giovanna Morganti. Hon förvaltar idag drygt 4 hektar vingård som odlas ekologiskt. Stockarna är inte mer än 20-30 år och en del är planterat för bara 6-7 år sedan.

Giovanna’s pappa Enzo Morganti har länge varit erkänd som vinmakare av traditionella viner i Chianti, så Giovanna har det i sig sedan barnsben. Enzo har ansvarat för vinerna på San Felice under många år, och det är även där som Giovanna gjort vin sedan tidigt 80-tal…

Idag är hennes viner snudd på kultförklarade. De är svåra att få tag på och elegansen och djupet i vinerna fortsätter att förvåna de flesta som provar. De utmärker sig så till den grad att DOCG Chianti Classico bråkar med henne och till en viss grad vill att hennes viner är utanför DOCG’n eftersom de inte stabiliseras eller filtreras och därigenom inte alltid passar in i mallen. Nu har hon helt dragit sig ur och väljer att inte klassificera vinerna.

Viner

Le Boncie ‘Trame’ 2015

Druvsort

Sangiovese, Colorino, Mammolo, Foglia Tonda

Om Vinet

Traditionell vinifikation med lång maceration, dock med mycket försiktig pigeage. Endast för hand. Lagras ca 2 år på botti och buteljeras utan klarning eller filtrering men med en tillsats SO2. Sen låter de alltid vinet ligga minst 6 månader i flaska innan det släpps.

Le Boncie ‘Cinque’ 2018

Druvsort

Sangiovese, Colorino, Mammolo, Foglia Tonda

Om Vinet

Manuell skörd i små korgar. Traditionell vinifikation i öppna jäskar utan tillsättning av jäst. Manuell pigeage med en träpinne under jäsningen. Lagras ca 12 månader ibotti innan det buteljeras. Vinet släpps först efter ytterligare 6 månader i flaskan.