Trinchero är en sedan länge hyllad vinproducent belägen i en anrik egendom vid namn Agliano Terme. Egendomen byggdes i början av 1800-talet av Baronen av Ornavasso, men köptes av bröderna Trinchero redan 1920. Vinplanteringarna började då direkt men efter en del avbrott under andra världskriget kunde man producera sin första flaska Barbera på plats 1952.

Ända sedan dess har Trinchero varit en specialist på Barbera. Bröderna Renato och Ezio driver idag egendomen vidare och gör några av de högst ansedda Barberavinerna i Italien.

För många Barolo- och Barbarescoproducenter är Barbera en andra sortens druva som mycket sällan får den hanteringen den förtjänar. Man fokuserar ofta på att hålla snittåldern låg i vingården och få höga skördeuttag, till skillnad från Trinchero vars planteringar daterar tillbaka till 1920-talet och skördeuttag är mycket små. På Agliano Terme gör de mycket klassiska viner som borgar för lång lagring.

Viner

Barbera d’Asti ‘Terra del Noce’ 2013

Druvsort

100 % Barbera

Om Vinet

De yngre stockarna av Barbera på egendomen, men ändå väl över 30 år gamla planterade i kalkrika jordar. Jäsning i cement och lagras därefter 12 månader på gamla, slavonska botti, följt av 3 månader i tank. Sen lagrar de vinerna i flaska tills de bedömer dem som färdiga att dricka. Oftast efter minst 4 års flasklagring. 2013 släpptes till försäljning i September 2017.

Barbera d’Asti ‘Vigna del Noce’ 2008

Druvsort

100 % Barbera

Om Vinet

Från en vingård med samma namn, planterad 1929. Vinifierat som de andra vinerna, utan tillsatser, och sedan lagrat i botti 4 år. Efter det lagrar de vinerna i flaska tills de bedömer dem som färdiga att dricka.

TRINCHERO BIANCO 2015

Druvsort

60 % Arneis 40 % Malvasia di Candia

Om Vinet

Vingården är belägen på norra sidan av husen i Vianoce, med exponering nord-ost. Jordmånen består av kalkrik lera med vissa sandiga inslag och en hel del större stenar.

Druvorna är jästa med skalen under 8 dagar och därefter pressat. Jäsning och lagring i rostfritt stål. Buteljerat utan klarning eller filtrering eller SO2.

Palmé 2015

Druvsort

100 % Chardonnay

Om Vinet

Vingården är belägen på norra sidan av husen i Vianoce, med exponering nord-ost. Jordmånen består av kalkrik lera med vissa sandiga inslag och en hel del större stenar.

Druvorna är bara macererade med skalen 1 dygn och därefter pressat. Jäsning och lagring i neutrala, stora ekfat under 6 månader. Buteljerat utan klarning, filtrering eller SO2.

Grappa di Barbera ‘Grappa del Noce’

Druvsort

Pressrester av 100 % Barbera från Vigna del Noce

Info

Endast pressrester från den främsta vingården. Destillerat på ett närliggande destilleri och buteljerat olagrad. Klar, vit, högoktanig grappa. Precis som vi tycker att Grappa skall vara.