Vino di Anna är resultatet av Anna Martens och Eric Narioo’s kärlek till Etna och dess terroir. Anna är född i Adelaide och gjorde vin i Australien innan hon sökte sig till Europa år 2001. Hon hamnade på Tenuta dell Ornellaia där hon blev kvar några år för att sedan leda vineriet på Tenuta di Trinoro. Det ledde henne till Etna och Franchetti’s vineri där, Passopisciaro. Vinbranschen ledde henne även till sitt förhållande med Eric, som äger och driver den framgångsrika importen Caves de Pyrènes i UK.

Tillsammans har de nu sakta med säkert byggt upp ett litet viner och några hektar vinmark på Etna där de gör en försvinnande liten produktion av fantastiska, ärliga, ursprungstypiska viner. Idag har de ca 5 hektar med gamla stockar i den vulkaniska jorden, utspritt på flera olika lägen. Allt odlas ekologiskt och vingårdarna ligger på 700-1000 meters höjd.

*Qvevri, ett annat ord för amfora, är handgjord i Georgien och skeppades till Etna för att där grävas ner i vineriet.

Viner

Vino di Anna Palmento Bianco 2018

Druvsort

Mestadels Grecanico tillsammans med Grecanico Dorato med en liten del Cataratto, Minella Bianco, Carricante och Insolia.

Om Vinet

Ekologisk odling. Druvorna växer tillsammans (field-blend) och kommer från olika vingårdar. Alberello-planterade stockar (bush vines) 750-1000 möh på nordsidan av vulkanen Etna. Jordmånen är uteslutande vulkanisk med lite olika färg i olika vingårdar beroende på järn- och mineralhalt.

Manuell skörd i små korgar från olika vingårdar under september månad. Hälften av Grecanico tillsammans med Grecanico Dorato skalmacereras under en vecka, resten av druvorna pressades direkt i hela klasar ner i en ståltank. Efter att allt blandas börjar musten spontanjäsas utan temperaturkontroll. Det färdiga vinet har genomgått malolaktisk jäsning och får sedan vila 5 månader på jästfällningen. Endast lite svavel tillsätts strax innan buteljering.

Palmento 2016

Druvsort

Nerello Mascalese (och lite Nerello Cappuccio & Alicante)

Om Vinet

Alberello-planterade stockar (bush vines) på 760-1000 meters höjd på nordsidan av vulkanen Etna. Jordmånen är uteslutande vulkanisk med lite olika färg i olika vingårdar beroende på järn- och mineralhalt. Ekologisk odling utan systematiska bekämpningsmedel.

Manuell skörd i små korgar. Vinifieringen är lika enkel som historisk. Klasarna fottrampas och jäser och macererar sedan i den 250 år gamla Palmenton* under 4 dagar innan det pressades av och lagrades sedan på foudres samt en tank av rostfritt stål. Vinet lagrades 12 månader innan det buteljerades utan klarning eller filtrering.

Palmentino 2018

Druvsort

Nerello Mascalese (och lite Nerello Cappuccio & Alicante)

Om Vinet

Blandning av ålder på stockar, planterade i den vulkaniska jorden på Etna. Hela klasar vinifieras i en Palmento* med fottrampning och jäser och lagras sedan i betong och ståltank under 7 månader innan det buteljeras utan filtrering eller tillsatser.

Manuell skörd i små korgar. De olika vingårdarna vinifieras septarat;
en i en 20 hl stort ekfat, en annan i en qvevri (amfora) samt plastkar och ståltank.

Vinet kom till 2016 då Anna och Eric inte tyckte att varken Palmento Rosso, Jeudi 15 och Qvevri passade in i stilen av vinerna som de önskar att dem ska vara. De tog då beslutet att blanda alla tillsammans och ett nytt vin från Etna blev till = Palmentino! Ett vin som både är mer vinöst och läskande än Palmento Rosso men inte med samma djup och komplexitet som Jeudi 15 och Qvevri.

‘JEUDI15 Rosato’ 2018

Druvsort

90 % Nerello Mascalese, 10 % vita druvor – Grecanico, Catarratto, Minella Bianco & Carricante.

Om Vinet

Druvorna kommer från vingårdar planterad med 90-100 åriga Alberello stockar (bush vines) 800 möh på nordsidan Etna. Jordmånen är uteslutande vulkanisk. Ekologisk och biodynamisk odling.

Manuell skörd den 9 oktober, aningen tidigare än de brukar. Druvorna avstjälkas och får ligga 3 dagar med skalen. Pressas sedan och flyttas vidare över på 2000 l qvevri för att jäsa klart. Får vila 6 månader på samma qvevri innan butleljering i april utan filtrering eller tillsats av svavel.

2018 växtsäsong började både blöt och kall. Detta ledde i sin tur till att Anna & Eric insåg att druvorna till Jeudi 15 inte skulle uppnå phenolisk mognad. Följden blev det genialiska beslutet att göra sin första rosato!

‘JEUDI15’ 2017

Druvsort

Nerello Mascalese samt en liten del Nerello Cappuccio och Alicante (Grenache)

Om Vinet

Vingårdarna ligger på 800 meters höjd. 80 åriga Alberello-stockar (bush vines) på nordsidan av vulkanen Etna. Därav vulkanisk jordmån. Ekologisk odling utan systematiska bekämpningsmedel.

Manuell skörd i små korgar. 70 % avstjälkas för hand i ett öppet gammalt 30 hl ekfat. Resten tillsattes som hela klasar. Jäsningen sätter igång med den naturliga jästen och avslutas efter 10 dagar. Under tiden fot trampas vinet regelbundet. Slutligen får vinet vila 9 månader på ståltank innan buteljering utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Rosso 2017

Druvsort

Nerello Mascalese med en liten del Nerello Cappuccio och Alicante (Grenache).

Om Vinet

Druvorna kommer från två olika vingårdar; Vigna Jules & hälften från en ny vacker vingård formad som ett amfiteater. Båda ligger i anslutning till vineriet. 90-åriga Alberello-stockar (bush vines) som är planterade på nordsidan av vulkanen Etna. Därav vulkanisk jordmån. Ekologisk odling utan systematiska bekämpningsmedel.

Manuell skörd i små korgar, 15 hl/ha. Hela klasar får jäsa och macerera med skalen i 6 veckor i stora 1500 l botti innan det pressades av. Vilar yttligare 10 månader på samma stora ekfat fram tills att det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Vino di Anna Qvevri Rosso 2016

Druvsort

Huvudsakligen Nerello Mascalese, men även lite Nerello Cappuccio samt Alicante (Grenache).

Om Vinet

Druvorna kommer från en vingård belägen på 900-1000 meters höjd på nordsidan av vulkanen Etna. Därav vulkanisk jordmån. Alberello-planterade stockar (bush vines) som är över 100 år gamla. Ekologisk odling utan systematiska bekämpningsmedel.

Manuell skörd i små korgar, 20 hl/ha. Klasarna avstjälkades för hand och druvorna gick direkt ner i olika 800-1500 liters qvevris*. Vinet jäser och macererar med skalen i 2-4 månader. Efter att druvorna pressats blandas allt ner i en stor qvevri och det färdiga vinet får vila fram till september innan buteljering. Ingen klarning, filtrering eller tillsatt svavel.

Vino di Anna Don Alfio 2016

Druvsort

Nerello Mascalese

Om Vinet

Druvorna kommer från vingården Don Alfio ca 900 möh på nordsidan av vulkanen Etna. Vulkanisk jordmån. Upp till 100-åriga Alberello-planterade stockar (bush vines). Ekologisk odling utan systematiska bekämpningsmedel.

Manuell skörd i små korgar, 20 hl/ha. Klasarna avstjälkades för hand och druvorna gick direkt ner i 1500-liters qvevri*. Vinet jäser och macererar med skalen under 4 månader. Efter att druvorna pressats blandas allt och lagras vidare på både qvevri och gammal ek där det fick ligga i 18 månader innan buteljering. Ingen klarning, filtrering eller tillsatt svavel.

Vino di Anna Q 1000 Tartaraci 2016

Druvsort

Nerello Mascalese och Alicante (Grenache)

Om Vinet

Druvorna kommer från en vingård ca 1000 möh på nordsidan av vulkanen Etna. Därav vulkanisk jordmån. Ca 70-åriga Alberello-planterade stockar (bush vines). Ekologisk odling utan systematiska bekämpningsmedel.

Manuell skörd i små korgar, 20 hl/ha. Klasarna avstjälkades för hand och druvorna åkte direkt ner i en 1200-liters qvevri*. Vinet jäser sedan och macererar med skalen under 2 månader. Efter att druvorna pressats blandas allt och lagras vidare på både qvevri och ståltank där det även får ligga kvar i 22 månader innan buteljering. Ingen klarning, filtrering eller tillsatt svavel.