Craig Hawkins, Swartland.

Beskriven som “enfant terrible” av etablissemanget i Sydafrika de senaste åren. Historien om Craig och hans viner kommer snart att räcka till en hel bok. Craig kommer från de östra delarna av Sydafrika från början men fattade snabbt tycke för det lantliga och genuina uppe i Swartland bara en dryg timme norr om Kapstaden. Här gör han vin i olika konstellationer sedan drygt 10 år tillbaka. Gift med Carla Kretzel, vars familj har farmen Lammershoek har han varit ansvarig för all vinmakning där de senaste 5 årgångarna. Men nu är Lammershoek sålt, och de båda har gått vidare.

Men hans eget projekt, vilket är där själen finns för honom, är hans El Bandito/Testalonga. Under sina egna etiketter (ja, han gör faktiskt etiketterna själv) gör han idag viner som är de mest ärliga och fantastiska vi smakat sedan vi såg slutet på The Observatory för ett par år sen. Kanske finns likheten tack vare att Craig gjort ett flertal skördar hos Tom Lubbe på Domaine Matassa i Frankrike, eller för att åtminstone ett av Craigs viner, Cortez, görs på Chenin Blanc från just Observatory.

Precis som de gjort på Observatory sedan starten, så odlar han ekologiskt, och vinifierar vinerna helt utan tillsatser.

PERSONAL NOTES from Craig:
“I am very happy with the vintage as we had good rains beforehand which meant ripening was very even and there is great texture this year in the wines. It was a very tricky vintage though as the ripening was all together this year due to the “cooler” harvest (warm days 29/30 and cool nights 14/15 degrees Celsius) which meant with there being more water in the soil the grapes ripened quickly and kept us on our toes. When it is excessively hot (like 2018) above 36 Degrees celsius the ripening actually shuts down as the plant doesn’t photosynthesise as well as it should, which hinders ripening as the plant is stressed.

The Baby Banditos – I don’t have any Chin Up unfortunately as this vineyard suffered from disease this year which was a real shame (but the vineyard will hopefully be better in 2020),  but the Keep on Punching, Stay Brave and Follow Your dreams are all delicious, they are a little more complex than 2018 as they have about 0,5 degree more alcohol (all around 12%) and the same good acidity.

The El Banditos are looking very good and also similar to 2018 but just a bit richer (still with good acid) because of the vintage, I’m excited for this vintage.

The Ninjas:  “I am the Ninja” (chenin) is much drier than the first vintage and is exactly what I was looking for – I will analyse for you and let you know, but it should be about 10-12g/l sugar with an acid of about 8, the Colombard is the same as previous vintages but just more acid in 2019.

The only new wine that is available is the “”Lekker” (Lekker in Afrikaans means: nice/cool) which is only in magnum (150 total) – it’s a chenin from a vineyard close to the West Coast where Carla’s mother grew up. Extremely sandy soils and unique wine (quite salty).

– Baby Bandito was a project we have been thinking about for some time now. There was a heavy influence from street artists (the good ones, not just your drunk student defacing someone’s wall, unless it was good) in the labels and the idea of a “series” using different and bright colours. The names of the wines come from expressions that we use as if giving encouragement to a child.
“Follow your Dreams” is a quote made famous by the street artist, Banksy, who says “All art is stolen” so we stole his quote. The photograph was taken by my brother Mark (with permission) whilst on holiday in Vietnam.”

Viner

Baby Bandito ‘I wish I was a Ninja’ 2019

Druvsort

100 % Colombard

Om Vinet

Druvorna kommer från en del i en vingård planterad 1998 i Wellington strax norr om Paarl och är ett av Craigs senaste projekt. Ägaren heter Dr Edmund Oettlé och han är en fantastisk människa att lära känna. Han odlar ekologisk och bjuder på mycket kunskap kring ämnet. Själv gör han brandy av druvorna (just druvan Colombard är känd för att användas i cognac-, armangnac- och brandytillverkning). Craig kom i kontakt med Edmund när han letade efter en vingård med låga pH-värden och som alltid bidrar till hög syra i druvorna, något att eftersträva när man vill göra en fräsch Pet-Nat i varmare klimat. Denna vingård ligger precis bredvid en älv som ger goda förutsättningar för just detta då rankorna aldrig blir stressade av vattenbrist.

Manuell skörd i små korgar. Druvorna jäser under jämn temperatur av 8 grader på glasfibertank. Under jäsningen flyttas vinet nio gånger för att bli av med den grova jästfällningen. Musten buteljeras med 55 g/l restsocker och får jäsa klart på flaska där bubblorna blir till. Efter 10 mån avlägsnas jästfällningen genom degogering och toppas sen upp med samma vin och försluts med kronkapsyl. Inget tillsatt svavel!

Baby Bandito ‘I am the Ninja’ 2019

Druvsort

100 % Chenin Blanc

Om Vinet

Druvorna kommer från en 4 ha vingård planterad 1961 och har alltid odlats ekologisk. Rankorna är planterade bush-vines och växer på flat mark 95 möh i sandstensjord vid foten av Piketberg. Vingården ligger precis bredvid en älv som gör att rankorna alltid har tillgång till vatten.Craig tog över vingården 2017.

Manuell skörd i småkorgar. Druvornajäser under jämntemperatur av 8graderpå glasfibertank. Under jäsningen flyttas vinet sexgånger för att bli av med den grova jästfällningen. Mustenbuteljerasmed 35 g/l restsockerochfår jäsa klart på flaska där bubblornablir till. Efter 10 mån avlägsnas jästfällningen genom degogering och toppas sen upp med samma vin och försluts med kronkapsyl. Inget tillsatt svavel!

Baby Bandito ‘Keep on Punching’ 2019

Druvsort

100 % Chenin Blanc

Om Vinet

Druvorna kommer från en 4 ha vingård planterad 1961 och har alltid odlats ekologisk. Rankorna är planterade bush-vines och växer på en jordmån som består av sandig sten. Marken är plan, ca 95 möh vid foten av Piketberg. Vingården ligger precis bredvid en älv som gör att rankorna alltid har tillgång till vatten. Craig tog över vingården 2017.

Manuell skörd i små korgar. Hela klasar pressas och får sen jäsa på 3500 L neutrala ekfat samt ståltank. Vinet genomgår malolaktisk jäsning. Inget tillsätts under jäsningsprocessen förutom en liten del svavel precis innan buteljering. Eftersom 2019 bjöd på mer regn än vanligt är vinet fruktigare men har även et större djup än föregående år.

Baby Bandito ‘Stay Brave’ 2019

Druvsort

100 % Chenin Blanc

Om Vinet

Druvorna kommer från en 1,5 ha vingård planterad 1981 och har alltid odlats ekologisk. Rankorna är planterade som bush-vines och växer öst sluttande i granitjord 220 möh. Vingården övergavs 2014 och räddades sen av Craig när de fick ta över den och förvalta den vidare. Han gillar denna vingård som ligger ca 30 km från havet då vinerna alltid bjuder på en härlig sälta! Markägare är Rick McGrindle.

Manuell skörd i små korgar.  100 % avstjälkat och sen direkt ner i 1500 L öppna jäskar. Skalmacererat under 8 dagar innan det pressas och förs över på 3300 L och 1500 L gamla neutrala ekfat. Vinet genomgår malolaktisk jäsning. Inget tillsätts under jäsningsprocessen förutom en liten del svavel precis innan buteljering.

Baby Bandito ‘Chin Up’ 2017

Druvsort

100 % Cinsault

Om Vinet

Manuell skörd. Avstjälkat, jäst med skalen i 10 dagar och därefter pressat och lagrat i större ekfat, använt flera år. Buteljerat utan klarning eller filtrering men med lite SO2.

Baby Bandito ‘Follow your dreams’ 2017

Druvsort

100 % Carignan

Om Vinet

Jäst i hela klasar och lagrat i större ekfat, sk. foudre, använt flera år. Buteljerat utan klarning eller filtrering men med lite SO2.

Testalonga El Bandito ‘Cortez’ 2017

Druvsort

100 % Chenin Blanc

Om Vinet

Direkt pressat i hela klasar. Lagrat i gamla 300-liters ekfat. Buteljering utan klarning, filtrering men med lite tillsatt SO2.
Total SO2; 19 mg/l

Testalonga El Bandito ‘Halleluljah Chicken Run’ 2017

Druvsort

100 % Viogner

Om Vinet

Planterat 2001, denna vingård har mer lera. Manuell skörd, hela klasar mognade på gamla 300-liters ekfat, med full malolaktisk jäsning, innan buteljering utan klarning, filtrering.

Testalonga El Bandito ‘Sweet Cheeks’ 2017

Druvsort

100 % Muscat d’Alexandrie

Om Vinet

Avstjälkat och sedan jäst 11 dagar innan pressning. Mognade på gamla 500-liters ekfat, med full malolaktisk jäsning, innan buteljering utan klarning, filtrering eller tillsatt SO2. 10,7 % vol. Total SO2; 19 mg/l

Testalonga El Bandito ‘SKIN’ 2017

Druvsort

100 % Chenin Blanc

Om Vinet

Avstjälkat och sedan jäst 10 dagar innan pressning ner i öppet jäskar. Mognade på stora använda ekfat. Buteljering utan klarning, filtrering eller tillsatt SO2. Total SO2; <5 mg/l

Testalonga El Bandito ‘King of Grapes’ 2015

Druvsort

100 % Grenache  (såklart. Vad annars?)

Om Vinet

Jäst med maceration i 8 dagar innan pressning till gamla 500-liters ekfat. Buteljering utan klarning, filtrering men med lite tillsatt SO2.
Total SO2; 14 mg/l

Testalonga El Bandito ‘The Dark Side’ 2017

Druvsort

100 % Syrah

Om Vinet

Jäst med maceration i 8 dagar innan pressning till gamla 500-liters ekfat. Buteljering utan klarning, filtrering men med lite tillsatt SO2.
Total SO2; 14 mg/l