Peter Veyder-Malberg är född och uppvuxen i Österrike. Efter många års jobb på inom formgivning och marknadsföring tog han steget och utbildade sig vid Napa Valley College for winemaking. Det följde han sedan upp med vidare utbildning i Schweiz samtidigt som han gjort skördar de följande åren hos Keller i Tyskland, Fattoria di Montemaggio i Toscana, på Nya Zeeland och tog därefter anställning som manager på Schlossweingut Grof Waldegg i Österrike. Där förblev han kvar till 2008 och konverterade egendomen till biodynamisk produktion från 2006.

Sedan 2008 står Peter Veyder-Malberg för sig själv. Han har under ett par år förvärvat några hektar av terrasserade vingårdar med gamla stockar runt om i Wachau. Peter har tagit som uppdrag att förvalta dessa vingårdar och producera ursprungstypiska viner som ger maximalt med uttryck för dess terroir.

All odling är ekologisk med vissa biodynamiska metoder. Vinerna pressas direkt och jäses utan tillsättning av jäst, enzymer eller svavel. Oftast i använda foudres, men ibland i ståltank. Vinerna klaras inte, men de flesta filtreras lätt innan buteljering och får en minimal tillsats av SO2.

Viner

Grüner Veltliner ‘Liebedich’ 2016

Druvsort

100 % Grüner Veltliner

Om Vinet

15 – +50 år gamla stockar. Druvorna kommer från en rad olika vingårdar bl a hans Brück och Buschenberg där det är gamla stockar och terrasser brukade för hand. En del kommer även från vingårdarna längre ner på sluttningen som tidigare var ‘Kreutles’. Direkt pressat och jäst och lagrat i tank.

‘2B’ 2016

Druvsort

100 % Riesling

Om Vinet

Har tidigare buteljerats som ‘Bruck’, men frost i April ledde till mycket liten skörd varför detta är en blandning av hans två terasser med riesling: Bruck & Buschenberg. 30-50 år gamla stockar planterade i terrasser vilket gör att jorden måste brukas för hand. Direkt pressat och jäst och lagrat i foudres från den kanske främsta tillverkaren av ekfat, Franz Stockinger. Han är även en personlig vän till Peter och bygger fat för hand, från den bästa ek han har. De ger ingen karaktär av ek till vinerna.

Grüner Veltliner ‘Hochrain’ 2016

Druvsort

100 % Grüner Veltliner

Om Vinet

+50 år gamla stockar planterade i terrasser brukade för hand. Direkt pressat och jäst och lagrat i foudres.

Riesling ‘Bruck’ 2015

Druvsort

100 % Riesling

Om Vinet

30-50 år gamla stockar planterade i terrasser vilket gör att jorden måste brukas för hand. Direkt pressat och jäst och lagrat i foudres från den kanske främsta tillverkaren av ekfat, Franz Stockinger. Han är även en personlig vän till Peter och bygger fat för hand, från den bästa ek han har. De ger ingen karaktär av ek till vinerna.

Riesling ‘Brandstatt’ 2015

Druvsort

100 % Riesling

Om Vinet

30-50 år gamla stockar planterade i terrasser vilket gör att jorden måste brukas för hand. Direkt pressat och jäst och lagrat i foudres från den kanske främsta tillverkaren av ekfat, Franz Stockinger. Han är även en personlig vän till Peter och bygger fat för hand, från den bästa ek han har. De ger ingen karaktär av ek till vinerna.