Envinate* är ett samarbete mellan 4 vinmakare som träffades när de läste oenologutbildning i Alicante. Roberto Sanatana (Teneriffa), Alfonso Torrente (Ribera Sacra), Laura Ramos & José Martinez (Alamansa + Extremadura). Deras viner präglas av naturligt jordbruk och en stor passion för regionala druvsorter.
Projektet med stor förkärlek för viner med tydliga influenser från Atlanten har pågått sedan 2008. Ofta arbetar de med extremt gamla eller svårtillgängliga vingårdar. Alla Envinates viner präglas av en lätthet och elegans som vi kanske inte förknippat spanska viner med tidigare. Filosofin är enkel; låt alla vingårdar få visa och uttrycka sig i det färdiga vinet genom att använda sig av gammaldags och naturligt jordbruk samt vinmaknings- metoder.
*Envinate betyder ’vina ner dig’.
Listan Blanco, Malvasia, Marmajuelo, Albillo, Gual & Forastera
Teneriffa. +100 år gamla oympade stockar. Jäser utan tillsatser i öppna jäskar, en del med skal, och lagras därefter 8 månader på en blandning gamla ekfat och ståltank. Buteljeras vinet utan klarning eller filtrering men med en liten tillsats av svavel.
Flera olika lokala röda druvsorter, en del fortfarande oidentifierade; Listan Negro, Listan Gaucho, Malvasia Negro.
Teneriffa. +100 år gamla stockar. 30 % vinifieras i hela klasar, utan tillsatser. Kommer från 3 olika vingårdar, samtliga som vetter ut mot havet. Lagrat i gamla ekfat 12 månader.
Flera olika lokala röda druvsorter, en del fortfarande oidentifierade; Listan Negro, Listan Prieto, Baboso, Negramoll, Malvasia Negra, etc.
Teneriffa. En vingård med samma namn, med över 100 år gamla stockar. Vinifierat i hela klasar, utan tillsatser. Lagrat i gamla ekfat 12 månader.
* Margalagua betyder “Mother of the Water”, och är namnet på detta lilla enskilda läge.
Mestadels Listan Prieto (mission) & lite Tintilla.
Teneriffa, Santiago del Teide. 1000 möh, svart vulkanisk jordmån. Vinifierat i hela klasar, utan tillsatser. Lagrat i gamla ekfat 8 månader.
Listan Blanco
Teneriffa. 600 möh, 1,5 ha vingård med samma namn. Cordon trenzado (flätade rankor). Vinifierat i hela klasar, utan tillsatser. Lagrat i foudres 10 månader.
70 % Garnacha Tintorera*, 30 % Moravia Agria
Alamansa. 25 år gamla bushvines på 800 m höjd. En del avstjälkat och en del hela klasar jäser utan tillsatser med försiktig pigeage. Lagrat 7 månader på betongtank.
Albahra betyder litet hav på Castilian, är uppkallad till vingårdsområdet i Alamansa regionen, nära Albacete, belägen vid sydöstra spetsen av Castilla-La-Mancha.
*Alicante Bouschet
100 % Trincadeira Preta
Alamansa. En liten vingård på en knapp hektar. Lagrat 11 månader på gamla franska fat om 500 liter. Buteljerat utan klarning eller filtrering men med lite SO2.
100 % Mencia
+60 år gamla bush vines i Ribeira Sacra. Druvor från flera olika små vingårdar. Jäst i hela klasar i betongtank. Lagrat 11 månader på gamla, både större och mindre ekfat. Buteljerat utan klarning eller filtrering men med lite SO2.
95 % Mencia 5 % Merenzao & Alicante Bouschet
En liten vingård med +60 år gamla bush vines i Ribeira Sacra. Jäst i hela klasar i betongtank under 21 dagar. Lagrat 11 månader på gamla, franska 500-liters ekfat. Buteljerat utan klarning eller filtrering men med lite SO2.
90 % Mencia 10 % Alicante Bouschet
En liten vingård med +70 år gamla bush vines i Ribeira Sacra. Jäst i hela klasar i betongtank under 21 dagar. Lagrat 11 månader på ett gammalt franskt 500-liters ekfat. Buteljerat utan klarning eller filtrering men med lite SO2. Produktion; ett fat = ca 650 flaskor.