Rodrigo Mendez, alla kallar honom Rodri, startade Bodegas Forjas del Salnés år 2005. Familjen har vingårdar runt byn Meaño i hjärtat av Salnés, Rias Baixas. Salnés är en sub-DO till Rias Baixas med mer influenser från Atlanten. För många är Meaño albarinhos ursprungsplats.
Under 1970 talet i Rías Baixas drog många vinbönder upp röda inhemska druvsorter till fördel för den mer högavkastande Albariñodruvan. Men Méndez familjen gjorde precis tvärtom (tur det!) och planterade mer av de traditionella druvsorterna som Caino, Espadeiro och Loureiro Tinto för att bevara det unika Galiciska ursprunget.
Det hela tog riktigt fart när Rodri och den välrenomerade vinmakaren Raúl Peréz började sitt samarbete i början på 2000-talet. Framförallt med fokus på de röda sorterna men de gör också riktigt salta, mineraldrivna fokuserade Albariños. Idag har de tot 7,5 ha spridd över tre byar; Meaño, Sanxenxo och Barro där de använder sig av traditionella metoder nedärvd över generationer.
100 % Albarinho
40-90 år gamla stockar planterade i granit och sandjord, ca 60 möh.
Skördas i slutet av september. Jäsning på tank och foudres utan tillsättning av jäst. 6 månader på ståltank utan battonage, 20 % av vinet lagras i foudres. Ingen malolaktisk jäsning.
100 % Albarinho
Kommer snart!
100 % Albarinho
60-100 åriga gamla stockar planterade i granit och sandjord, ca 60 möh. Här är jordmånen så mager och väldrenerad att inte ens vinlusen lyckas överleva.
Vinet jäser med hela klasar de första 2 dagarna, sen fottrampas druvorna. ’Cos Pès’ på galiciska betyder ’con los pies’ på spanska som i sin tur betyder ’med fötterna’ på svenska!
Juicen med druvskalen åker ner i en öppen tank för att jäsa vidare. Varje dag görs en pump down för hand för att hålla druvskalen fuktiga. Efter 2 månader med skalen, pressas vinet och får sedan vila 1 år på gamla 500-liters fat.
Loureiro & Caino
60-100 åriga gamla stockar planterade i granit och sandjord, ca 60 möh. Här är jordmånen så mager och väldrenerad att inte ens vinlusen lyckas överleva.
Skördas och avstjälkas för hand. De första två dagarna krossas druvorna med fötterna för att sedan flytta över både juicen och druvskalen i öppna tankar. Där får det jäsa med skalen i 25 dagar. Under tiden gör man en försiktig ’punch down’ som ger en lätt extrahering av skalen och håller druvskalen fuktiga. Vinet vilar totalt 12 mån på en blandning av gamla 225 l fat samt foudres.
Espadeiro
150-200 åriga gamla stockar planterade i granit och sandjord, ca 60 möh. Här är jordmånen så mager och väldrenerad att inte ens vinlusen lyckas överleva.
Skördas och avstjälkas för hand. De första två dagarna krossas druvorna med fötterna för att sedan flytta över både juicen och druvskalen i öppna tankar. Där får det jäsa med skalen i 25 dagar. Under tiden gör man en försiktig ’punch down’ som ger en lätt extrahering av skalen och håller druvskalen fuktiga. Vinet vilar totalt 12 mån på en blandning av gamla 225 l fat samt foudres.
Caino
150-200 åriga gamla stockar planterade i granit och sandjord, ca 60 möh. Här är jordmånen så mager och väldrenerad att inte ens vinlusen lyckas överleva.
Skördas och avstjälkas för hand. De första två dagarna krossas druvorna med fötterna för att sedan flytta över både juicen och druvskalen i öppna tankar. Där får det jäsa med skalen i 25 dagar. Under tiden gör man en försiktig ’punch down’ som ger en lätt extrahering av skalen och håller druvskalen fuktiga. Vinet vilar totalt 12 mån på en blandning av gamla 225 l fat samt foudres.
Kommer snart!
Kommer snart!