Királyudvar, “Kungens vineri”, är en satsning sällan skådad i Ungern. Anthony Hwang började 1997, med hjälp av Istvan Szepsy (och sin förmögenhet), att förvärva vingårdar i de allra bästa lägena runtom Tokaj.

Med den unika kunskapen om Tokaj och dess förutsättningar som Szepsy besitter, och med Zoltán Demeter som ansvarig vinmakare vid starten, gav förutsättningarna till att man idag gör några av de största vinerna som skådats i Tokaj.

Egendomen har idag 75 ha vingårdar, uppdelat på 6 olika lägen: Lapis, Henye, Percze, Becsek, Danczka and Nyulászó. De gör vin på blott cirka hälften av frukten och resten säljs vidare.. Vinerna vinifieras i källarna på egendomen i byn Tarcal, som på 1500 talet var den Ungerska kungens vineri.

Viner

Furmint ‘SEC’ 2016

Druvsort

85 % Furmint 15 % Harslevelü

Om Vinet

Druvor främst från vingårdarna i Mad och Bodrogkeresztur. Jordmånen är lera med vulkaniska inslag, ryolitisk tuff. Direkt pressat, jäst utan tillsättning av jäst, och lagrat 5 månader på gamla ekfat (500-liters) av Ungersk ek.

Furmint ‘Lapis Vineyard’ 2008

Druvsort

90 % Furmint 10 % Harslevelü

Om Vinet

Från en unik vingård, Lapis, belägen i Bodrogkeresztúr. Vulkanisk jordmån.
Sent skördat med delvis botrytiserade druvor. Direkt pressat och sen jäst och lagrat på 500-liters fat.
Halvsött, 60 g socker/liter.

Tokaji Cuvée ‘Ilona’ 2010

Druvsort

Furmint. Samt en liten del Harslevelü.

Om Vinet

Mycket sent skördat med en stor del botrytiserade druvor. Direkt pressat och sen jäst och lagrat på 500-liters fat.
Sött vin, 172 g socker/liter.

Tokaji Aszú ‘Zemplen Hegyhat’ 2013

Druvsort

Furmint & lite Harslevelü.

Om Vinet

Basvinet från vingårdarna Lapis och Henye. Jäst ihop med en stor del botrytiserade druvor från ett flertal vingårdar. Pressat och sen jäst och lagrat på små ekfat på cirka 200-liter. (alla små faten är unika och handgjorda och ligger mellan ca 195 liters volym upp till ca 210 liter..!)
Sött vin, 185 g socker/liter.